ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Znižanje kazni za Pukanićeve morilce - s 150 na 148 let

Deli na:

Hrvaško vrhovno sodišče je potrdilo visoke zaporne kazni za šesterico, obsojeno zaradi umora solastnika časnika Nacional Iva Pukanića in njegovega sodelavca Nika Franjića, danes poroča Jutarnji list. Vrhovno sodišče je v začetku februarja namreč obravnavalo pritožbi tožilstva in obrambe na prvostopenjsko razsodbo.

Jutarnji list pojasnjuje, da je vrhovno sodišče znižalo zaporni kazni za 28-letnega Luko Matanića in 30-letnega Amirja Mafalanija s 16 na 15 let. To pomeni, da skupina v zaporu ne bo prestala 150 let, temveč 148. To je tudi edina sprememba v primerjavi s prvostopenjsko razsodbo, poudarja zagrebški časnik.

Vrhovno sodišče je sicer napovedalo, da bo odločitev objavilo približno mesec dni po obravnavi, ki je potekala med 6. in 8. februarjem.

Na sojenju niso razkrili končnega naročnika umora Pukanića, ki je bil glavna tarča bombnega napada pred sedežem Nacionala v Zagrebu 23. oktobra 2008. Sodišče tudi ni sprejelo trditve tožilstva, da so Pukanića umorili, da bi preprečili njegovo poročanje o dejanjih oseb in skupin, ki so bile povezane s tihotapljenjem cigaret v regiji.

Po pisanju Jutarnjega lista obstaja teoretična možnost, da bi po pritožbah na tretji stopnji nekaterim izmed šesterice dodatno znižali kazen ali jih oprostili, a je kaj takega "težko pričakovati".


Vrhovno sodišče je sicer potrdilo 33 let zapora za prvoobtoženega 33-letnega Roberta Matanića. Najvišjo zaporno kazen, 40 let, so potrdili za 46-letnega Željka Milovanovića, ki je podtaknil in sprožil eksplozivno napravo na parkirišču pred sedežem Nacionala. Milovanovića so obsodili v odsotnosti, proti njemu pa za omenjeno kaznivo dejanje postopek poteka tudi v Beogradu.

Hrvaško vrhovno sodišče je potrdilo tudi 30 let zapora za 30-letnega Bojana Gudurića ter 15 let za 58-letnega Slobodana Đurovića zaradi spodbujanja k umoru. Z odločitvijo vrhovnega sodišča je padla v vodo tudi Đurovićeva pritožba na hrvaškem ustavnem sodišču, da je bil nezakonito priprt na Hrvaškem. "V najboljšem primeru lahko Đurović zahteva, da bo kazen prestajal v Črni gori," poroča časnik.

Na sojenju za umor Pukanića, ki je trajalo devet mesecev in se je sklenilo novembra lani, niso razkrili motiva za umor niti končnega naročnika, čeprav naj bi znani pripadnik beograjskega kriminalnega podzemlja Sreten Jocić, znan kot Joca Amsterdam, plačal 1,5 milijona evrov za umor Pukanića.

Srbska policija je Jocića prijela aprila 2009, kmalu zatem pa tudi Milovanovića, ki je letos skušal pobegniti iz beograjskega zapora.

Na sodišču v Beogradu so prav tako začeli sojenje za umor Pukanića, in sicer proti Jociću in Milovanoviću ter Milenku Kuzmanoviću. Zaradi novega zakona se bo sojenje v Beogradu začelo znova.