20240418_125151 Svet24.si

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1689072487-dasgeghwff-24-1689072293032 Necenzurirano

Kaj bivši prvi mož Darsa pravi o sodelovanju z ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

gaja matej 1 Njena.si

Skrito v raju: To je najljubši prizor Mateja ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Združenim narodom ne bodo sodili zaradi odgovornosti za pokol v Srebrenici

Deli na:

Nizozemsko vrhovno sodišče je danes razsodilo, da Združenim narodom ne morejo soditi, ker uživajo imuniteto pred nacionalnimi sodišči. S tem je zavrnilo poskus svojcev Bošnjakov, ki so jih leta 1995 ubile sile bosanskih Srbov v genocidu v Srebrenici, da bi tožili Združene narode, ker jih niso zaščitili, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Najvišje sodišče na Nizozemskem je s tem končalo upanje Mater Srebrenice, ki so na Nizozemskem hotele tožiti ZN, ker nizozemske modre čelade julija 1995 niso zaščitile več kot 8000 Bošnjakov, ki so jih sile bosanskih Srbov ubile po padcu te bošnjaške enklave v njihove roke.

Odvetniki okoli 6000 svojcev so napovedali, da bodo primer napotili na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. Ocenjujejo namreč, da razsodba pomeni, da imajo Združeni narodi "absolutno moč", kar je nesprejemljivo s političnega, človeškega in pravnega vidika.

Vrhovno sodišče je pritrdilo razsodbam, ki sta jih v primeru že izrekli dve nizozemski sodišči nižje stopnje leta 2008 in 2010. Obe sodišči sta razsodili, da imajo Združeni narodi imuniteto pred sojenjem v skladu z mednarodnimi konvencijami, s katerimi so bili ustanovljeni. Poudarili so tudi, da je pravna zaščita ključni temelj mirovnih operacij ZN po svetu. Zaradi imunitete Združeni narodi niso podvrženi pristojnosti nacionalnih sodišč v katerikoli državi.Tožniki so se na nizozemska sodišča obrnili zato, ker je bil leta 1995 za zaščito bošnjaške enklave Srebrenice zadolžen nizozemski bataljon pod poveljstvom ZN.

V drugem primeru je nizozemsko prizivno sodišče lani presodilo, da je država Nizozemska odgovorna za smrt treh Bošnjakov po padcu Srebrenice leta 1995. Nizozemski vladi je tudi naložilo plačilo odškodnine svojcem žrtev.

Srebrenica je bila med vojno v BiH varovano območje ZN, kamor se je zateklo skoraj 30.000 Bošnjakov. Vojska bosanskih Srbov je ofenzivo na mesto, ki so ga varovali maloštevilni nizozemski pripadniki mirovnih sil ZN, začela 9. julija 1995. Po padcu enklave dva dni kasneje so srbske sile skoraj 8000 moških in fantov naložile na tovornjake, jih odpeljale in usmrtile, njihova trupla pa so odvrgle v skupna grobišča po širši okolici.