palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA: Zaradi prevar dobrodelnih organizacij 28 let zapora

Deli na:
ZDA: Zaradi prevar dobrodelnih organizacij 28 let zapora

Foto: Reuters

Državni sodnik Steven Gall je včeraj v Clevelandu izrekel 28 let zaporne kazni 67-letnemu Bobbyju Thompsonu, ki si je prisvojil za okrog 100 milijonov dolarjev sredstev, namenjenih mornariškim veteranom. Thomspon s pravim imenom John Donald Cody je prevare izvajal v 41 državah ZDA.

Obtožnico je najprej leta 2010 vložila država Ohio, nakar je Thompson ali Cody izginil, dokler ga niso lani aretirali v zvezni državi Oregon. Novembra ga je porota spoznala za krivega pranja denarja, kraje denarja, kriminalnega združevanja in 12 točk kraje identitete. Policija je pri njemu odkrila različne dokumente na različna imena, vendar z njegovimi fotografijami.

Med sodnim procesom je obramba namigovala, da je počel to, kar je počel, z blagoslovom vlade in pokazala fotografijo obtoženega z nekdanjim predsednikom ZDA Georgeom Bushem mlajšim. Obtoženec je plačeval za politične kampanje republikancev, med njimi poleg Bushu tudi senatorju iz Arizone Johnu McCainu, nekdanjemu predsedniškemu kandidatu Mittu Romneyju ter nekdanjemu newyorškemu županu Rudyju Giulianiju.

Sodnik Gall je dejal, da so zločini toliko hujši, ker bo sedaj manj ljudi namenjalo denar dobrodelnim organizacijam. Tožilstvo je sicer zahtevalo 41 let zapora. Obtoženec je med procesom trdil, da so ga v zaporu pazniki zlorabljali, preiskava pa je ugotovila, da se je sam zabijal z glavo v steno in se tudi sicer na splošno obnašal zelo čudno in nepredvidljivo.

Policija je ob aretaciji pri njem našla kovček z milijonom dolarjev gotovine. Okrog 300.000 bo šlo za sodne stroške, preostanek pa dobrodelnim organizacijam, ki jih je Thompson opeharil. Večina denarja pa naj bi bila izgubljena za vedno.