900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA zaradi azila Snowdnu »preučujejo« srečanje Obama-Putin

Deli na:
ZDA zaradi azila Snowdnu »preučujejo« srečanje Obama-Putin

Foto: Reuters

Bela hiša je včeraj sporočila, da bo preučila načrte za srečanje ameriškega predsednika Baracka Obame in njegovega ruskega kolega Vladimirja Putina, ki naj bi potekalo septembra v Rusiji. Tako so se odločili iz ogorčenja, ker je Rusija ameriškemu žvižgaču Edwardu Snowdnu podelila enoletni azil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Smo zelo razočarani. V luči tega poteka dogodkov in tudi zaradi drugih zadev preučujemo koristnost srečanja predsednikov," je povedal tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney. Obama in Putin naj bi se sicer septembra ob robu vrha G20 v Sankt Peterburgu srečala na štiri oči.

A to srečanje je sedaj zaradi številnih nestrinjanj med državama, med drugim o statusu Snowdna, pa tudi konfliktu v Siriji in obsodbi voditelja ruske opozicije Alekseja Navalnega, sedaj ogroženo.

"Zelo smo razočarani, da se je ruska vlada odločila narediti ta korak navkljub našim zelo jasnim in zakonitim prošnjam, naj se Snowdna izroči ZDA, kjer bi se soočil z obtožbami," je povedal Carney. "Odločitev ruskih oblasti spodkopava dolgo obdobje sodelovanja na področju kazenskega pregona," je dodal in še enkrat izpostavil stališče Washingtona, da Snowden ni žvižgač, temveč nekdo, ki je "obtožen izdajanja tajnih podatkov".

ZDA Snowdna iščejo zaradi izdaje zaupnih podatkov, v prošnjah za azil pa je Snowden trdil, da mu v domovini grozita mučenje in smrtna kazen. Ameriške oblasti so ga sredi junija uradno obtožile vohunjenja in kraje vladne lastnine ter mu preklicale potni list.

ZDA so sicer zagotovile, da Snowdnu v primeru izročitve ne grozi smrtna kazen, a Rusija ga sedaj ne more izročiti, četudi ZDA vložijo uradno prošnjo, saj ga ščiti začasen azil.