Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA zahtevajo smrtno kazen za organizatorje napadov 11. septembra

Deli na:

ZDA so danes napovedale, da bodo za Kalida Šejka Mohameda in še štiri teroriste zaradi napada v ZDA 11. septembra 2001 na prihajajočem sojenju zahtevale smrtno kazen. Kot so sporočili iz Pentagona, iz obtožnice izhaja, da je vseh pet obtoženih odgovornih za načrtovanje in izvršitev napada na ZDA.

Ameriški vojaški tožilci so maja lani proti Kalidu Šejku Mohamedu, Validu bin Atašu, Ramziju Binalšibu, Aliju Azizu Aliju ter Mustafi al Havsaviju ponovno vložili obtožnico zaradi terorističnega napada v ZDA. V 30 dneh naj bi peterica stopila tudi pred sodišče, kjer jim bodo prebrali obtožnico, sojenje pa naj bi se začelo v prihodnjih mesecih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Peterica je sicer februarja 2008 že bila uradno obtožena pred posebnim vojaškim sodiščem v Guantanamu, a je predsednik ZDA Barack Obama po zaprisegi ukazal revizijo sistema posebnih vojaških sodišč in obljubil, da bo Guantanamo zaprl. Tedanji ameriški pravosodni minister Eric Holder je še isto leto sporočil, da jim bodo sodili na civilnem sodišču v New Yorku, a se je kongres temu uprl, v New Yorku pa so potekale celo demonstracije, tako da se je Obama odločil, da bo posebna vojaška sodišča obdržal.


Obtožnica peterici očita, da so odgovorni za načrtovanje in pripravo napada s štirimi ugrabljenimi potniškimi letali, ki so jih teroristi 11. septembra 2001 treščili v stolpnici Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku, v Pentagon in na travnik v Pensilvaniji.

V napadih je umrlo okoli 3000 ljudi. Šejk Mohamed naj bi bil glavni režiser, bin Ataš naj bi raziskoval urjenje na simulatorjih letenja za teroriste, Binalšib naj bi našel šole letenja za teroriste, Ali naj bi bil organizator potovanj v ZDA za ugrabitelje, al Havsavi pa naj bi pomagal z denarjem.

Obtožnica jih bremeni zarote, umora, napada na civiliste, napada na civilne objekte, povzročitve hude telesne poškodbe, uničevanja lastnine, ugrabitve letal in terorizma, poroča nemška tiskovna agencija dpa.