pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA vztrajajo pri pravici do plovbe v Južnokitajskem morju po mednarodnem pravu

Deli na:
ZDA vztrajajo pri pravici do plovbe v Južnokitajskem morju po mednarodnem pravu

Foto: Reuters

Ameriška vojska bo še naprej delovala kjerkoli ji to dovoljuje mednarodno pravo, tudi v Južnokitajskem morju, je danes v Pekingu dejal ameriški admiral Harry Harris teden dni po tem, ko so ZDA razjezile Kitajsko zaradi plutja blizu umetnih otokov, ki jih Peking gradi na spornem območju.

"Mednarodne vode in zračni prostor pripadajo vsem in ne morejo biti pod dominacijo enega naroda," je dejal admiral Harris v govoru v centru Stanford na pekinški univerzi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Naša vojska bo še naprej letela, plula in delovala kadarkoli in kjerkoli dovoljuje mednarodno pravo. Južnokitajsko morje ni in ne bo izjema," je poudaril. Dodal je, da si teh rutinskih operacij ne bi smeli razlagati kot grožnjo kakemu narodu.

Harris je poveljnik ameriškega tihomorskega poveljstva. Njegove javne izjave v kitajski prestolnice kažejo na odločenost ZDA glede strateško pomembne pomorske poti v Južnokitajskem morju, kjer Peking gradi umetne otoke, s katerimi skuša podkrepiti svoje ozemeljske zahteve v tem morju.

Washington je že večkrat povedal, da ne priznava kitajskega prilaščanja ozemeljskih voda okoli umetnih otokov.

Kitajska je minuli teden plovbo ameriškega rušilca mimo enega od umetnih otokov obsodila in poudarila, da gre za grožnjo suverenosti Kitajske. Zaradi dogodka je Peking na pogovor poklical ameriškega veleposlanika.

Washington je poudaril, da ne zavzema stališča glede ozemeljskih sporov v regiji in da je bil namen plovbe rušilca zaščititi svobodo plovbe po mednarodnem pravu, ki bi jo lahko ogrožale kitajske aktivnosti.

Harris je še pohvalil ameriško-kitajske vezi in izpostavil, da kitajske in ameriške ladje obiskujejo pristanišča v obeh državah ter da imata državi na mnogih področjih podobna stališča.