zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA se še ne bodo odpovedale nadzoru nad internetom

Deli na:
ZDA se še ne bodo odpovedale nadzoru nad internetom

Foto: Reuters

Ministrstvo za trgovino ZDA, ki od leta 1998 nadzira delo Mednarodne organizacije za dodeljevanje domen (ICANN), je včeraj sporočilo, da je načrt za predajo nadzora različnim za zdaj še nedoločenim mednarodnim deležnikom prestavljen za najmanj leto dni, torej do 30. septembra 2016.

Ministrstvo je z ICANN podaljšalo pogodbo z opcijo podaljšanja za naslednja tri leta. Administracija predsednika Baracka Obame je lani napovedala, da bo nadzor nad ICANN do septembra letos predala mednarodnim deležnikom, vendar pa je bilo vsaj v ZDA zaradi tega veliko zaskrbljenosti.

Kritiki so opozarjali, da se lahko s tem odprejo vrata za vpliv tujih vlad, ki niso zavezane zahodnim načelom svobode izražanja in bodo skušale vsiliti drugačna pravila za upravljanje z internetom po svetu. Pomočnik ameriškega ministra za trgovino Larry Strickling je sporočil, da je jasno, da skupnost potrebuje še nekaj časa, da dodela, kako bo novi sistem deloval.

ICANN je v začetku meseca predstavil dolgo pričakovani predlog za spremenjen model upravljanja interneta. Ta naj bi prinesel zmanjšanje ameriškega vpliva na tem področju. ICANN naj bi postal neodvisna entiteta brez nadzora ameriške vlade nad sistemom spletnih domen in internetnih naslovov.

V skladu s predlogom na 199 straneh naj bi ICANN ustanovil ločeno pravno entiteto, ki bi skrbela za ključne tehnične funkcije sistema spletnih domen in internetnih naslovov. V nadzor nad delovanjem te podružnice ICANN naj bi bili vključeni različni deležniki.

Sedež ICANN naj bi sicer ostal v Kaliforniji, vsakršno večjo strukturno ali operativno spremembo sistema spletnih domen in internetnih naslovov, ki sta ključna za delovanje interneta, pa bi moral odobriti odbor direktorjev te organizacije.

ICANN je bil ustanovljen s pogodbo ameriške vlade leta 1998, mednarodna skupnost pa že več let poziva k nujnosti spremembe upravljanja sistema spletnih domen in internetnih naslovov, tako da ta ne bi bil pod prevladujočim ameriškim vplivom.