Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA-Rusija

Deli na:

Ruski in ameriški predsednik Dmitrij Medvedjev in Barack Obama sta danes v Moskvi podpisala predhodni dogovor o pričakovanem zmanjšanju zalog strateškega orožja. V okviru poskusov razrešitve spora glede ameriškega protiraketnega ščita sta se tudi dogovorila o skupini strokovnjakov, ki bodo preučila trenutne grožnje raketnega napada.

Ruski in ameriški predsednik Dmitrij Medvedjev in Barack Obama sta danes v Moskvi podpisala predhodni dogovor o pričakovanem zmanjšanju zalog strateškega orožja. V okviru poskusov razrešitve spora glede ameriškega protiraketnega ščita sta se tudi dogovorila o skupini strokovnjakov, ki bodo preučila trenutne grožnje raketnega napada.

V skladu z dogovorom bosta državi v sedmih letih zmanjšali število bojnih konic in nosilnih raket - prvih naj bi v sedmih letih imeli le še med 1500 in 1675, drugih pa med 500 in 1100, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz Bele hiše. Doslej sta lahko državi v skladu z veljavnim dogovorom imeli po največ 2200 bojnih konic in 1600 raket.

Na podlagi današnjega dogovora bodo ameriški in ruski pogajalci nadaljevali s pogovori, ki naj bi pripeljali do novega sporazuma o jedrski razorožitvi. Ta bo nadomestil sporazum START, katerega veljavnost se bo iztekla 5. decembra.

Kot je na novinarski konferenci po okoli triurnem srečanju obeh predsednikov dejal Medvedjev, je dogovor "razumen kompromis". Obenem pa je dejal, da obstajajo resna razhajanja glede možnosti postavitve ameriškega protiraketnega ščita v Evropi. Kot so sicer sporočili iz Bele hiše, sta Obama in Medvedjev v tej luči pooblastila strokovnjake obeh držav, da skupaj preučijo trenutne morebitne grožnje raketnega napada.

Ščit je poskrbel za dodatno ohladitev odnosov med prejšnjo ameriško administracijo in Rusijo. Prva je zatrjevala, da je ščit potreben za obrambo ZDA in Evrope pred napadi iz Irana, čemur Moskva ni nikoli verjela. Kot je dejal Medvedjev, srečanje z Obamo predstavlja "prvi, a zelo pomemben korak" proti oživitvi odnosov med Rusijo in ZDA. Medvedjev se je tudi zavzel za sodelovanje, ki bo "vredno 21. stoletja", in ocenil, da bi boljši odnosi koristili tako obema državama kot preostalemu svetu.

Tudi Obama je dejal, da je državama uspelo na novo začeti odnose. Prepričan je, da bosta strani s časom razrešili tudi spor glede protiraketnega ščita. Ruskemu predsedniku, ki ga je označil za odkritega in profesionalnega, pa zaupa, da bo današnje dogovore speljal do konca.

Med drugim je Rusija danes tudi dovolila uporabo svojega zračnega prostora za tranzit vojakov in vojaškega materiala na poti v Afganistan, kar je po pisanju AFP za Obamo, ki je vojno v Afganistanu postavil med svoje prednostne naloge, pomemben dogovor.

ZDA bodo odslej lahko uporabljale ruski zračni prostor za napotitev vojakov, orožja, streliva, rezervnih delov in vozil pri 4500 letih na leto, ne da pri tem morale plačevati pravico do preleta ali vmes pristajati na ruskih tleh.

Obama in Medvedjev sta se sicer strinjala, da napredek v boju proti talibanskim upornikom v Afganistanu ni tolikšen, kot bi si želela. Kljub temu je Obama poudaril, da je prezgodaj ocenjevati uspeh nove strategije, ki vključuje namestitev dodatnih ameriških enot.

Še en znak otoplitve odnosov med državama je dogovor, da obnovita vojaško sodelovanje, ki je bilo prekinjeno po rusko-gruzijski vojni avgusta lani. Bela hiša je pojasnila, da državi za to leto načrtujeta 20 izmenjav in srečanj na tem področju, piše AP.

Vojna v Gruziji oziroma posledično rusko priznanje neodvisnosti gruzijskih separatističnih pokrajin Južne Osetije in Abhazije je sicer prav tako med vprašanji, o katerih se predsednika ne strinjata, je dejal Obama. "Ponovil sem svoje trdno prepričanje, da je potrebno spoštovati suverenost in ozemeljsko celovitost Gruzije," je povedal.