sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA: Pri bombardiranju bolnišnice v Kunduzu je šlo za človeško napako

Deli na:
ZDA: Pri bombardiranju bolnišnice v Kunduzu je šlo za človeško napako

Foto: Reuters

Ameriško bombardiranje bolnišnice Zdravnikov brez meja v afganistanskem Kunduzu 3. oktobra, v katerem je umrlo najmanj 30 ljudi, je bilo posledica "človeške napake, napak v postopkih ter tehničnih napak", je včeraj ob predstavitvi poročila o napadu v Kabulu potrdil poveljnik ameriških sil v Afganistanu, general John Campbell.

Pentagon je sprva sporočil, da so bolnišnico zadeli naključno oziroma da je bil cilj bombardiranja zaščititi ameriške vojake, ki so se znašli sredi bojev. Nato so Američani skušali krivdo zvaliti na lokalne afganistanske sile, na koncu pa je predsednik ZDA Barack Obama priznal, da se je zgodila napaka in se je Zdravnikom brez meja opravičil.

Campbell, ki je rezultate vojaške preiskave incidenta predstavil skupaj z brigadirjem Wilsonom Shoffnerjem, je priznal, da je šlo za človeške napake, ki bi se jim lahko izognili. Krivda za napad, ki ga Zdravniki brez meja opredeljujejo kot vojni zločin, je po njegovem na strani ameriških sil.

Vojaško letalo za uničevanje kopenskih enot AC-130 je bolnišnico obstreljevalo 29 minut. Ameriški poveljniki so napako ugotovili šele, ko je bilo napada konec. Shoffner je dejal, da so nekateri vpleteni opustili pravila vojskovanja, Campbell pa je napovedal disciplinske postopke, čeprav je tudi dejal, da so bili ameriški vojaki utrujeni po petih dnevih bojev s talibani.

"Ameriško osebje, ki je verjelo, da meri na nekaj sto metrov oddaljeno drugo zgradbo, je napačno identificiralo zdravstveni objekt kot tarčo," je dejal Campbell. Letalo je bilo na poti, da uniči štab afganistanskih obveščevalcev, za katerega so mislili, da je v rokah talibanov. Med operacijo naj bi prišlo do okvare elektronskih sistemov letala, ki je zašlo z začrtane poti, posadka pa je potem identificirala največjo zgradbo v bližini in začela bombardirati.

"Tisti, ki so naročili in izvršili napad, niso sprejeli vseh potrebnih ukrepov za verifikacijo tarče," je dejal Campbell. Zdravniki brez meja so 12 minut po začetku napadov Američanom sporočili, da so napadeni, ameriški poveljniki pa so potem potrebovali še nekaj časa, da so spoznali napako.

Afganistanski predsednik Ašraf Gani je po Campbellovem priznanju sporočil, da je šlo za boleč prikaz cene vojne. "Takšnim napakam se je mogoče in se je potrebno izogniti. Ameriška preiskava bo pomagala, da se naučimo na lastnih napakah in kaznujemo odgovorne," je sporočil predsednik Afganistana.

Zdravniki brez meja so v odzivu poudarili, da je ameriško poročilo "zastrašujoč katalog napak, ki kaže na veliko malomarnost ameriških sil in kršenje pravil vojskovanja".