Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA nadaljujejo vojno proti revščini

Deli na:
ZDA nadaljujejo vojno proti revščini

Foto: Reuters

Demokratski predsednik ZDA Lyndon Johnson je pred 50 leti razglasil brezpogojno vojno proti revščini, ki danes še vedno traja oziroma zaradi hude krize leta 2008 postaja bolj ostra. Uradna stopnja revščine se je po pol stoletja in 15.000 milijardah dolarjev porabe za boj proti njej znižala le za štiri odstotke.

Po uradnih podatkih je leta 1964 v ZDA živelo 19 odstotkov revežev oziroma ljudi z dohodkom pod uradno mejo revščine. Danes je takšnih 15 odstotkov, pri čemer je meja revščine za štiričlansko družino postavljena pri 23.500 dolarjih letnega dohodka. V ZDA pod mejo revščine danes uradno živi okoli 50 milijonov ljudi, od tega 13 milijonov otrok.

Stopnja revščine je bila leta 2007 v ZDA 12,5-odstotna, nato pa se je zaradi hude finančne in gospodarske krize povečevala in zadnja tri leta vztraja pri 15 odstotkih. Brez zvezne proračunske pomoči bi bila nedvomno višja. Odkar je na oblasti demokrat Barack Obama se je število prejemnikov bonov za hrano povečalo za 13 milijonov na 47 milijonov.

Razmere so še naprej izrazito slabe za temnopolte Američane. Stopnja brezposelnosti je bila lani novembra sedemodstotna, samo za temnopolte pa 12,5-odstotna. Od leta 2008 se je stopnja revščine za temnopolte povečala na 16,1 odstotka, njihov povprečni letni dohodek pa je od takrat nazadoval za 10,9 odstotka na 33.500 dolarjev. Za belce je dohodek od leta 2008 nazadoval za 3,6 odstotka na 58.000 dolarjev.



Lyndon Johnson je po razglasitvi vojne proti revščini uspel spraviti skozi kongres številne programe namenjene vsem Američanom, še posebej revnejšim. Na vrhu dosežkov sta programa zdravstvenega zavarovanja za starejše (medicare) in revne (medicaid).

Boj proti revščini trenutno v kongresu poteka okoli podpore dolgoročno brezposelnim. Demokrati vztrajajo, da se jim podpora plačuje še za tri dodatne mesece in senat je na poti do potrditve ustreznega predloga zakona, ki pa mu nasprotujejo republikanci v predstavniškem domu kongresa, ker bo stal 6,5 milijarde dolarjev.

Obama bo o tem zanesljivo govoril ob koncu meseca, ko bo imel redni letni nagovor kongresu o položaju v državi. Danes, na 50. obletnico začetka vojne proti revščini, pa je med drugim priznal, da zmage še niso dosegli. Sporočil je, da so z ukrepi za pomoč revnim odprli nove priložnosti in razširili dostop do zdravstva za starejše, revne in invalide ter dodal, da bi bila brez tega stopnja revščine veliko višja.