Revija Reporter
Svet

ZDA bodo zmanjšale vojaško pomoč Pakistanu, ki naj ne bi dovolj odločno preganjal teroristov

STA

2. sep. 2018 14:02 Osveženo: 14:05 / 02. 9. 2018

Deli na:

Osamo bin Ladna so ubili med racijo poslopja v pakistanskem Abotabadu.

Arhiv Svet24

V Pentagonu so v soboto napovedali, da nameravajo zmanjšati vojaško pomoč Pakistanu za okoli 300 milijonov dolarjev, ker da ne sodeluje dovolj "v podporo ameriškim strateškim interesom v regiji", predvsem v boju proti terorističnim skupinam, ki so si našle zatočišče v tej azijski državi.

ZDA že dlje časa pritiskajo na Pakistan, da okrepijo boj proti teroristom in so že v začetku leta napovedale, da bodo ustavile vso vojaško pomoč, ki bo po neuradnih ocenah lahko znašala celo dve milijardi dolarjev, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Odločitev Pentagona za zmanjšanje vojaške pomoči za 300 milijonov dolarjev mora sicer odobriti še ameriški kongres, še navaja AFP.

Pakistan sicer zatrjuje, da se v državi bije oster boj z domačimi militantnimi skupinami. Več tisoč ljudi je bilo ubitih, milijarde dolarjev pa namenjene za vojno proti skrajnežem, poudarjajo v Islamabadu.

Toda v Washingtonu menijo, da pakistanska vojska v bistvu ignorira mnoge skupine in z nekaterimi celo sodeluje. Te skupine pa iz varnih zatočišč v Pakistanu napadajo cilje v sosednjem Afganistanu.

Tako naj bi predvsem močna pakistanska obveščevalna služba ISI že leta pomagala talibanom pri njihovem financiranju in oboroževanju. To naj bi počeli tako iz ideoloških razlogov kot tudi za zadrževanje vse večjega vpliva Indije v Afganistanu. Kot menijo v Washingtonu, bi bila vojna v Afganistanu že končana, če bi Pakistan opravil svojo nalogo.

Tovrstni spori med ZDA in Pakistanom se vlečejo že leta. Že prejšnji ameriški predsednik Barack Obama je odobril napade z brezpilotniki na cilje v Pakistanu, poleg tega so ameriški specialci v bližini Islamabada odkrili tudi Osamo bin Ladna in ga odstranili v strogo zaupni akciji. V Pakistanu so bili tedaj ogorčeni, ker Američani niso z njimi delili obveščevalnih podatkov, v Beli hiši pa so se na drugi strani bali, da bi tako Pakistanci opozorili bin Ladna, da bi lahko pobegnil.

Sedanji ameriški predsednik Donald Trump je zdaj retoriko proti Pakistanu še okrepil. "ZDA so neumno dale Pakistanu več kot 33 milijard dolarjev pomoči v zadnjih 15 letih, nazaj pa smo dobili samo laži in prevare," je v začetku leta tvitnil Trump in s tem razjezil Pakistance, ker da ignorira velike žrtve, ki jih je terorizem zahteval v njihovi državi.

K zaostrovanju odnosov je zdaj pripomogla tudi izvolitev Imrana Kana za novega pakistanskega premierja, ki je oster kritik sodelovanja Pakistana v ameriški vojni proti terorizmu, ker da to zgolj spodbuja terorizem na domačih tleh. S tem so se v Washingtonu okrepili strahovi, da bo Kan zmanjšal pritisk na teroristične skupine, zlasti na zloglasno skupino Hakani. Kritiki so ga že poimenovali "talibanski Kan".

Analitiki sicer opozarjajo, da zmanjšanje ameriške vojaške pomoči ne bo imelo velikega vpliva na to, da bi Islamabad bolj prisluhnil ameriškim interesom. Kvečjemu nasprotno; ZDA bodo izgubile vpliv v Pakistanu, ta pa bo zavezništva začel iskati drugod, zlasti na Kitajskem, po poročanju AFP opozarjajo analitiki.