zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zastopniki Microsofta v Romuniji na veliko podkupovali ministre

Deli na:
Zastopniki Microsofta v Romuniji na veliko podkupovali ministre

Foto: Reuters

Romunski predsednik Traian Basescu je včeraj prižgal zeleno luč javnemu tožilstvu, da sproži preiskavo proti petim bivšim ministrom, ker naj bi prejemali milijonske podkupnine od prodajalcev programske opreme računalniškega velikana Microsoft. Sam Microsoft naj sicer o tem ne bi vedel ničesar in ni predmet preiskave.

Sum zlorabe položaja, jemanja podkupnin in pranja denarja sicer pada na ne le pet, ampak kar devet bivših ministrov. A Basescu je lahko zaenkrat odobril preiskavo le proti petim - trije namreč trenutno sedijo v parlamentu, zato je na njihovih poslanskih kolegih, da jim odvzamejo imuniteto, eden pa je celo član Evropskega parlamenta.

Kot piše bruseljski bilten EUobserver, romunski poslanci imunitete kolegom zaenkrat še niso odvzeli, čeprav jih je tožilstvo za to zaprosilo. Odločanje o tem so preložili in predvidoma ne bo prišlo na vrsto pred novembrskimi predsedniškimi volitvami.

Kot še ocenjuje EUobserver, je afera zelo neprijetna za bolj ali manj vse stranke v državi in posledično tudi za njihove predsedniške kandidate, čeprav se nanje neposredno očitki ne nanašajo.

V središču preiskave so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP državne pogodbe za zakup licenc za uporabo programske opreme ameriškega giganta Microsoft, ki jih je vlada v Bukarešti leta 2004 sklenila z distributerjem Fujitsu Siemens Computers.



A dejansko je zgodba še veliko širša. Javno tožilstvo v poročilu, ki ga je posredovalo parlamentu, namreč navaja izjave prič o tem, da je med letoma 2001 in 2012 v žepih ministrov iz več različnih vlad in podjetnikov pristalo na desetine milijonov dolarjev provizij.

Kot trdi tožilstvo, je od 43 milijonov evrov, ki jih je za licence plačala vlada, več kot tretjina šla za podkupnine tako zaposlenim na ministrstvih kot v zasebnih podjetjih.

Samo Gabriel Sandu, ki je bil v letih 2008-2010 minister za komunikacije, naj bi za to, da je zagotovil posel dvema podjetjema, prejel tri milijone evrov, obenem pa celo zahteval še 1,8 milijona evrov več.

Politiki in podjetniki naj bi med drugim s pridom izkoriščali dejstvo, da je mogoče pri nakupu Microsoftove programske opreme, ko gre za velike posle z državo, dobiti velikodušne, skoraj 50-odstotne popuste na uradno ceno. Poleg tega so posle izvajali preko cele verige različnih podjetij, podkupnine pa nakazovali na račune v davčnih oazah v tujini.