Revija Reporter
Svet

To je zaslišanje, na katerega čaka vsa Amerika

STA

27. sep. 2018 5:55

Deli na:

Christine Blasey Ford

Facebook

Odbor ameriškega senata za pravosodje bo danes predvidoma zaslišal Christine Blasey Ford, ki je obtožila kandidata za vrhovnega sodnika Bretta Kavanaugha, do jo je leta 1982 skušal posiliti. Zatem naj bi se o očitkih pred odborom izrekel tudi Kavanaugh sam.

Kavanaugh je pred dnevi že odločno zanikal očitke o spolnih napadih. "Nikoli nisem nikogar spolno nadlegoval. Z ženskami sem vedno ravnal častno in spoštljivo," je v ponedeljkovem pogovoru za ameriško televizijo Fox zatrdil Kavanaugh, ki ga je ameriški predsednik Donald Trump predlagal za vrhovnega sodnika ZDA.

Blasey Fordova ga je obtožila, da jo je leta 1982 poskušal posiliti na šolski zabavi. Sama naj bi bila takrat stara 15 let, Kavanaugh pa 17. Kasneje se je pojavila še Deborah Ramirez, ki mu očita, da jo je spolno nadlegoval v 80. letih, ko sta bila oba študenta na univerzi Yale, v sredo pa tudi tretja ženska, Julie Swetnick, ki je objavila, da je bila v 80. letih žrtev skupinskega posilstva na zabavi, na kateri je bil tudi on.

Kavanaugh vse tovrstne navedbe zanika, pri tem pa ga podpira tudi Trump, ki meni, da gre za politične obtožbe. Blasey Fordova bo zdaj skušala svojo zgodbo utemeljiti pred člani senatnega odbora.

Republikancem se sicer z imenovanjem Kavanaugha, s katerim bi vrhovno sodišče nazorsko premaknili v desno, mudi v luči novembrskih vmesnih kongresnih volitev, na katerih se jim obeta, da izgubijo večino tako v predstavniškem domu kot v senatu. S tem bi bila potrditev Kavanaugha na položaj vrhovnega sodnika praktično zapečatena, saj demokrati verjamejo Fordovi in Trumpovemu imenovanju nasprotujejo.

Pred tem republikanci na primer več kot leto dni niso hoteli obravnavati kandidature Merricka Garlanda, ki ga je za vrhovnega sodnika predlagal Trumpov predhodnik Barack Obama.

Ločeno od te zgodbe se bo Trump danes predvidoma sestal z namestnikom pravosodnega ministra ZDA Rodom Rosensteinom, ki je zadolžen za vodenje preiskave ruske afere. Ta je kot nadrejeni posebnemu tožilcu Robertu Muellerju, ki vodi preiskavo, pod vse večjim pritiskom ameriškega predsednika in ameriški mediji so že ugibali, da ga bo Trump odpustil ali pa da bo sam odstopil.

Vendar Trump pri tem okleva, saj bi se njegove težave z rusko afero verjetno le povečale. Poleg tega bi z odstavitvijo Rosensteina zelo verjetno sprožil ustavno krizo, kar tik pred kongresnimi volitvami zagotovo ne bi bilo dobro za republikance.