oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zaradi splava nova blokada financiranja ameriške vlade?

Deli na:
Zaradi splava nova blokada financiranja ameriške vlade?

Foto: Reuters

Med kongresnimi republikanci v Washingtonu vse bolj prevladuje prepričanje, da je potrebno odvzeti proračunski denar organizaciji, ki se ukvarja z zdravjem žensk. Demokrati to zavračajo in jeseni se obeta nova blokada financiranja dela zvezne vlade. Problem je nastal po objavi posnetkov domnevne trgovine s tkivi splavljenih zarodkov.

Predstavniški dom kongresa se je na počitnice odpravil že v sredo, senat pa namerava prihodnji teden glasovati o odvzemu okrog 500 milijonov dolarjev na leto organizaciji Načrtovano starševstvo, ki že stoletje skrbi za zdravje žensk, med drugim tudi s pomočjo pri splavu, kar je v ZDA ustavna pravica, čeprav ponekod precej ovirana.

Konservativna skupina Center za medicinski napredek je pred tremi leti začela tajno operacijo proti Načrtovanemu starševstvu. Njeni aktivisti so si priskrbeli lažne dokumente ter se sestajali s predstavniki organizacije in podjetij, ki raziskovalnim centrom prodajajo tkiva splavljenih zarodkov, ki bi jih sicer zavrgli. Sestanke so posneli in od 13. julija objavili tri posnetke, na katerih predstavniki organizacije in podjetij razpravljajo o postopkih, na primer o tem, katera tkiva gredo najbolje v prodajo.

Center za medicinski napredek trdi, da gre za nezakonito trgovino z dojenčki, na kar predsednica Načrtovanega starševstva Cecile Richards odgovarja, da gre za nezakonito delovanje aktivistov, ki so priredili posnetke. Organizacija tkiva zarodkov res prodaja, a le za kritje stroškov, ne pa za dobiček.

Posnetki so imeli velik vpliv na republikanske kongresnike in senatorje, ki želijo odvzeti proračunska sredstva Načrtovanemu starševstvu. Demokrati so se organizaciji odločno postavili v bran. Problem je nastal, ker bo potrebno jeseni sprejeti začasni zakon za podaljšanje financiranja dela vlade, kar republikanci pogojujejo z odvzemom sredstev Načrtovanemu starševstvu.

Demokratski senator Charles Schumer je dejal, da je to recept za zaprtje vlade, ker demokrati takega predloga republikancev ne bodo podprli. Predsednik ZDA Barack Obama se glede te najnovejše afere še ni izjasnil, vendar pa bo moral podpreti demokrate, če želi njihovo podporo za veto proti republikanski zavrnitvi jedrskega dogovora z Iranom.

Republikanci so enotni, da bodo iranski dogovor zavrnili, boj pa poteka za demokratske glasove. Obama je napovedal veto proti zavrnitvi dogovora in potrebuje podporo le tretjine senata in predstavniškega doma, da veto vzdrži, kar ne bi smel biti problem, če bodo demokrati z njim.

Iran in Načrtovano starševstvo pomagata pri poenotenju republikancev, ki so se zaradi predsedniške kampanje začeli nenavadno veliko prepirati. Kandidat Ted Cruz iz Teksasa je voditelja večine v senatu Mitcha McConnella celo ozmerjal za lažnivca. Cruz vodi pobudo proti Načrtovanemu starševstvu, pridružil pa se ji je celo John McCain.

V ozadju pa se v senatu nadaljujejo prepiri med strankama glede kandidatov za položaje v vladi, predvsem pa za sodnike. Demokrati trdijo, da republikanci zavlačujejo s potrjevanjem nominacij, republikanci pa to zavračajo.