andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zaradi poročanja o spolnih zlorabah odstopil prvi mož BBC

Deli na:
Zaradi poročanja o spolnih zlorabah odstopil prvi mož BBC

Foto: Reuters

Generalni direktor britanske medijske mreže BBC George Entwistle je v soboto zvečer odstopil zaradi spornega prispevka o pedofilskem škandalu. Entwistle se je za odstop odločil, potem ko se je izkazalo, da je BBC v oddaji Newsnight konservativnega politika po krivem obtožil pedofilije, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Odločil sem se, da je častno, če odstopim s položaja generalnega direktorja," je v Londonu sporočil Entwistle. Ob tem je dodal, da oddaje, v kateri so člana lordske zbornice in nekdanjega finančnika konservativcev Alistairja McAlpina po krivem obdolžili vpletenosti v pedofilski škandal, ne bi smeli predvajati.

"Kar se je zgodilo, je popolnoma nesprejemljivo. Sprejel sem jasne in odločne ukrepe, da bi ugotovili, kaj se je dejansko zgodilo," je pred odstopom poudaril Entwistle.

Gre za eno od paradnih oddaj televizije, Newsnight, v kateri so 2. novembra objavili pričanje Steva Messhama, ki je trdil, da je bil kot varovanec otroškega zavetišča v Walesu v 70. letih žrtev spolne zlorabe nekdaj vplivnega konservativnega politika. Imena politika v oddaji sicer niso objavili, a je po spletu takoj zakrožilo ime McAlpina. Njegovo ime je nato v petek kot prvi objavil časnik Guardian.

McAlpine je v petek obtožbe zanikal, njegovi odvetniki pa so napovedali tožbo proti vsem medijem, ki so objavili informacijo.


V petek zvečer je nato Messham v sporočilu, ki so ga objavili na BBC, zatrdil, da ga McAlpine ni zlorabljal. Kot je zapisal, se je zmotil pri identifikaciji, za kar se opravičuje.

BBC je bila v zadnjih tednih že tarča številnih kritik ob razkritju spolnih zlorab, ki jih je zagrešil lani umrli voditelj Savile. Ta naj bi v 40-letni karieri na televiziji zlorabil kakih 300 otrok.

O zadevi potekajo tri preiskave, od tega dve interni na BBC. Televizija naj bi namreč konec lanskega leta skušala prikriti škandal. V oddaji Newsnight so zavrnili objavo prispevka o Savilovih zlorabah, zadeva pa je na dan prišla, ko je zlorabe razkrila konkurenčna televizija ITV.

Predsednik BBC Trust Chris Patten je v odzivu na odstop danes ocenil, da BBC nujno potrebuje spremembe in obljubil, da bodo storili vse potrebno, da se vrnejo na pravo pot. "Potrebuje previdno, radikalno in strukturno preoblikovanje," je poudaril.

Napovedal je še, da bodo novega generalnega direktorja imenovali v prihodnjih tednih.