sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zaradi migrantov so odpovedali praznovanje božiča

Deli na:
Zaradi migrantov so odpovedali praznovanje božiča

Foto: Reuters

V vrtcu v Charlottenbergu na Švedskem, kraju v bližini meje z Norveško, so se odločili, da se bodo zaradi različnih kultur odpovedali več stoletnemu tradicionalnemu praznovanja božiča, ki se začne na dan sv. Lucije 13. decembra. Starši so na nogah, migranti pa slavijo novo zmago.

Vodstvo vrtca je v sredo poslalo staršem obvestilo, da na dan sv. Lucije niso vabljeni v vrtec kot vsako leto. Takrat se otroci tradicionalno oblečejo v bela oblačila in skupaj s starši pojejo božične pesmi. Tokrat naj bi „v skladu z učnim načrtom“, se pravi v skladu z multikulturnostjo, na ta dan obeležili „različne tradicije naših otrok“. Povedano drugače: vrtec se je odpovedal praznovanju božiča, ker bi lahko užalil predvsem muslimanske priseljence.

Starši so se oglasili prek družbenih omrežij in menijo, da je ravnanje vodstva vrtca nesprejemljivo. „To je noro. Zakaj bi morali spoštovati njihove festivale in tradicije, če ne znamo ohraniti naših, ki obstajajo že sto let,“ je je razburil eden od staršev.

Predšolska direktorica Monica Skönnå je po poročanju švedske izdaje portala Local skušala pomiriti starše, češ da so napačno razumeli njihovo sporočilo, ki ne pomeni, da ne bovo praznovali sv. Lucije, temveč so se samo odločili, da ne bodo vabili staršev kot do zdaj. Poleg tega se nihče ne sme pučutiti diskriminiranega, zato bodo tokrat otroci predstavili „različne tradicije“. Vendar se starši ne dajo, saj menijo, da je na Švedskem že sto in več let ena sama tradicija, tujih pa v božičnem času nočejo.

Praznovanje sv. Lucije je sicer na Švedskem eno največjih praznovanj. Sveta Lucija je bila mlada kristjanka, ki je v boju za vero umrla mučeniške smrti. Po tradiciji najstarejše dekle v švedski družini ponazarja Sveto Lucijo, ko si zjutraj nadene belo obleko in krono iz sveč. Lucije obiskujejo bolnišnice in domove za ostarele, kjer pojejo pesmi o Sveti Luciji in delijo ingverjevo pecivo. Vse to naj bi zdaj na Švedskem zaradi in v imenu multikulturnosti zavrgli.

Ob tem, da življenje v tej skandinavski državi postaja vse bolj nevarno. Muslimanski migranti so prinesli „kulturo posilstev“, tako da je Švedska na vrhu držav z največjim številom posilstev na 100.000 prebivalcev. Utegne biti še slabše, saj je policija izjavila, da ne ve, kar je izginilo 14.140 migrantov, ki so jim zavrnili prošnjo za azil. „Mi preprosto ne vemo, kje so,“ je ža švedske medije dejal Patrik Engström, šef mejne policije. Švedska je namreč 21.748 migrantov želela deportirati, od teh jih je 14.140 izginilo in se najbrž brez dokumentov in nadzora klatijo po Švedski.