kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zaporna kazen zaradi podkupovanja na hrvaški Novi TV

Deli na:
Zaporna kazen zaradi podkupovanja na hrvaški Novi TV

Foto: Arhiv Reporterja

Nekdanji direktor programa komercialne Nove TV Siniša Svilan je bil danes na zagrebškem sodišču obsojen na osem mesecev zapora zaradi podkupovanja. Svilan bo moral vrniti tudi 67.500 evrov, ki jih je dobil od neodvisne producentske hiše Core medie za večletno predvajanje njihovih štirih oddaj v programu Nove TV.

Glede na to, da je zaporna kazen nižja kot leti dni, jo bo Svilan lahko nadomestil z opravljanjem družbeno koristnih del, je še povedala sodnica Jasna Smiljanić. Sodba sicer še ni pravnomočna.

Tožilstvo je ocenilo, da so tudi priče potrdile Svilanovo odgovornost, ker je spodbujal in predlagal projekte, se pogajal o ceni in s svojo avtoriteto vplival na odločitve uprave o nakupu oddaj zunanje produkcije družbe Core media.

Sodišče je sprejelo izjave predsednika uprave Core medie Vladimirja Šelebaja, da je Svilan za vsako predvajanje štirih oddaj "Jedan na jedan", "Istraga", "Rekonstrukcija" in "U sridu" od novembra 2004 do decembra 2011 prejel med 250 in 375 evrov ali skupaj 67.500 evrov.


Svilan je sicer od začetka sojenja septembra lani zanikal obtožbe in dejal, da se ne počuti krivega.

Njegov odvetnik Ljubo Pavasović Visković je trdil, da Svilan sploh ni imel pooblastil za sklepanje poslov, temveč je o njih odločala uprava Nove TV. Opozoril je, da je Šelebajevo pričevanje nezanesljivo, ker je z obremenitvijo Svilana želel izboljšati svoj položaj v drugem primeru. Napovedal je pritožbo na današnjo sodbo.

Tožilstvo namreč preiskuje Šelebaja in še štiri osebe, med katerimi je njegova bivša soproga, sicer znana hrvaška televizijska novinarka Dijana Čuljak, zaradi davčne utaje kot tudi zaradi nezakonite porabe denarja iz Core medie, kot tudi podjetja Media Spot. Državo naj bi oškodovali za dobrih 400.000 evrov, podjetja pa za več kot dva milijona evrov.

Nova TV je sicer v lasti ameriške družbe CME, tako kot slovenski POP TV. Med pričami na sojenju Svilanu sta bila poleg znanih medijskih obrazov s Hrvaške tudi nekdanja predsednika uprave Nove TV Branko Čakarmiš in Marijan Jurenec.