Revija Reporter
Svet

Zakaj lahko Harry Potter zagreni življenje Donaldu Trumpu

A. Ž.

10. mar. 2018 6:00 Osveženo: 6:58 / 10. 3. 2018

Deli na:

Mladinsko gibanje #NeverAgain, ki zahteva strožjo zakonodajo o posedovanju orožja, navdihujejo romani in filmi o mladem čarovniku Harryju Potterju.

Po nedavnem strelskem pokolu na srednji šoli v Parklandu na Floridi, ko je umrlo 17 učencev in učiteljev, 15 pa je bilo ranjenih, se je med mladimi izoblikovala gibanje z imenom #NeverAgain.

Generacija Harry Potter

Kot piše švicarski časnik Neue Zürcher Zeitung, gre za generacijo, ki se je rodila okoli leta 2000 in odraščala s Harryjem Potterjem in Igrami lakot.

Te zgodbe so oblikovale njihov pogled na svet, katerega pomemben del je tudi prepričanje, da bodo lahko spremenili svet, če se bodo uprli pokvarjenim institucijam odraslih, poudarja ameriški komunikolog Henry Jenkins iz univerze v Južni Kaliforniji.
Mobilizacija Dumbledorjeve vojske

Tako je po pokolu v Parklandu leta 2005 ustanovljena Zveza Harryja Potterja (Harry Potter Alliance - HPA) razposlala sporočila, v katerih je pozivala ameriške šolarje, naj se mobilizirajo kot Dumbledorjeva vojska in začnejo s protesti, na katerih naj zahtevajo strožjo orožarsko zakonodajo.

Množičnost gibanja #NeverAgain je bila tako velika, da mu je prisluhnila celo prva dama ZDA Melania Trump. Celo ameriški predsednik Donald Trump je bil tako rekoč prisiljen, da je napovedal poostritev orožarske zakonodaje, kar je razjezilo pripadnike orožarskega združenja NRA, ki so sicer goreči podporniki republikanske stranke.

Da ima lahko Trump težave z generacijo Harry Potter, je že julija 2016 nakazala študija znanstvene revije PS: Political Science and Politics, po kateri bralci zgodb o Harryju Potterju niso preveč navdušeni nad Trumpom.

Trump kot Mrlakenstein

Nekaj je na to harrypotterjevsko zavračanje Trumpa verjetno vplivala tudi avtorica zgodb o mladem čarovniku J. K. Rowling, ki je ostra Trumpova nasprotnica in je decembra 2015, torej še preden je newyorški milijarder postal republikanski predsedniški kandidat, v tvitu zapisala, da je Trump slabši od Mrlakensteina.

Primerjave med Trumpom in Mrlakensteinom, glavnim hudobcem zgodb o Harryju Potterju, so nasploh precej pogoste.