mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Za pokol 200 ljudi 6060 let zapora

Deli na:

Nekdanji vodja elitne skupine gvatemalske vojske Pedro Pimentel je bil obsojen na 6060 let zaporne kazni zaradi sodelovanja v poboju več kot 200 prebivalcev vasi Las Dos Erres med državljansko vojno leta 1982, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poboj v vasi Las Dos Erres v provinci Peten na severu Gvatemale je pred 30 leti izvedla elitna skupina vojske Kaibiles. Do masakra, zaradi katerega so bili na 6060 let zaporne kazni avgusta lani že obsojeni štirje pripadniki skupine Kaibiles, je prišlo leta 1982, ko je državo vodil diktator Efrain Rios Montt.

V incidentu je 40 predstavnikov skupine Kaibiles v iskanju orožja vdrlo v omenjeno vas in postrelilo domačine.

Med državljansko vojno med leti 1960 in 1996, v kateri je umrlo najmanj 200.000 ljudi, je vojaški režim poskušal zatreti levičarske upornike, pri tem pa dal uničiti številne vasi, da bi posameznim etničnim skupinam v državi preprečil sodelovanje z levičarskimi gverilci.

Sodišče v Gvatemali je sicer konec januarja odločilo, da obstaja dovolj dokazov tudi za sojenje Monttu zaradi genocida in zločinov proti človečnosti. Montt se je sodnemu pregonu zaradi poslanske imunitete najprej izognil, novembra lani pa je imuniteto izgubil, potem ko mu ni uspela ponovna izvolitev za poslanca. Odgovarjati bo moral zaradi obtožbe, da je v času vojaške diktature odredil uničenje vasi, in za genocid nad etnično skupino Ixilov.