kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Za kratek čas je bil Apple vreden preko 600 milijard dolarjev

Deli na:

Tržna kapitalizacija ameriškega tehnološkega velikana Apple je včeraj prvič presegla 600 milijard dolarjev. To je doslej uspelo le ameriškemu računalniškemu velikanu Microsoft, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Delnice Appla so se v jutranjem trgovanju na borzi v ZDA podražile za 1,2 odstotka na 644 dolarjev. Če upoštevamo to ceno, je bila celotna družba vredna 600,4 milijarde dolarjev. Do opoldneva se je cena delnic znižala na 638,64 dolarja, tržna kapitalizacija pa je tako zdrsnila nazaj pod 600 milijard dolarjev.

Delnice proizvajalca po vsem svetu priljubljenih ipadov so od začetka leta pridobile že 59 odstotkov, kar pritrjuje mnenju analitikov, da so Applove delnice kljub ogromni tržni kapitalizaciji in zelo dobremu poslovanju še vedno podcenjene.

Tržna kapitalizacija Microsofta je najvišjo vrednost dosegla 30. decembra 1999, ko je bila pri 619 milijardah dolarjev. Družba je pri vrednosti prek 600 milijard dolarjev takrat vztrajala 13 trgovalnih dni. Danes je vredna 260 milijard dolarjev.

600 milijardam dolarjev se je avgusta 2000 približal tudi ameriški industrijski konglomerat General Electric, a mu prestižne vrednosti vendarle ni uspelo doseči.

Tržna kapitalizacija Appla je 29. februarja presegla 500 milijard dolarjev. Že to je bil odličen dosežek, saj je to doslej uspelo le še petim drugim ameriškim družbam - poleg Microsofta in General Electrica še energetskemu koncernu Exxon Mobil, ponudniku omrežne opreme in storitev Cisco ter proizvajalcu računalniških čipov Intel.