Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Za italijanskega politika zmerjanje temnopolte ministrice z orangutanom ni rasizem

Deli na:
Za italijanskega politika zmerjanje temnopolte ministrice z orangutanom ni rasizem

Foto: Reuters

Politik italijanske desničarske stranke Severna liga Roberto Calderoli se mora zagovarjati zaradi primerjanja temnopolte vladne ministrice Cecile Kyenge z orangutanom. V tej primerjavi ni nič rasističnega, je zagotovil in sebi v bran navedel še nekaj primerjav ministrov z osebki iz živalskega sveta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Calderoli je ta konec tedna na srečanju stranke z javnostjo delil misel, da ob pogledu na v DR Kongo rojeno ministrico za integracijo "pomisli na orangutana". Zaradi te izjave se je nanj vsul plaz kritik.

V pogovoru za časnik La Repubblica je Calderoli nato zagotovil, da v njegovi izjavi ni "ničesar rasističnega". "Niti nisem želel biti žaljiv," je dodal.

V svoj zagovor je Calderoli, ki je tudi že poklical Kyengejevo po telefonu in se ji opravičil, pojasnil, da je "vajen primerjati ljudi z živalmi". Tako po njegovem mnenju premier Enrico Letta spominja na čapljo, notranji minister Angelino Alfano pa na žabo.

Medtem pa je Kyengova sprejela opravičilo Calderolija in dodala, da se ne bo pridružila tistim, ki zahtevajo njegov odstop. Obenem ga je pozvala, naj globoko razmisli o rasistični žaljivki. Dejala je, da politiki govorijo v imenu državljanov in da "imajo besede težo".

Kyengova je še pripomnila, da če Calderoli ni zmožen izraziti svojega nezadovoljstva v sprejemljivi govorici, naj da možnost tistim, ki so tega zmožni, poroča britanski BBC.

Kyengejeva, ki v Italiji živi že vse od leta 1983, je sicer za časnik Corriere della Sera dejala tudi, da "dnevno" prejema žalitve in celo grožnje s smrtjo.



Calderoli je sicer podpredsednik senata, pod peticijo, ki ga poziva k odstopu s tega položaja, pa se je doslej nabralo že skoraj 100.000 podpisov.

Italijanska policija pa je včeraj pričela preiskave desničarskih ekstremistov, ki so osumljeni obešanja vislic v znak protesta proti Kyengovi. Vislice so se pojavile na uličnih svetilkah s plakati desničarske skupine Forza Nuova v mestu Pescara v času obiska ministrice v mestu na konferenci o prisiljevanju in državljanstvu.

"Priseljevanje, vislice ljudstva!" in "Vsakdo bi moral živeti v svoji državi!" je med drugim pisalo na plakatih. Kyengova, ki je prva temnopolta ministrica v Italiji, sicer zagovarja reformo zakonodaje, ki bi omogočila otrokom priseljencev lažjo pridobitev državljanstva.

Letta je medtem pozval k prenehanju žalitev na račun Kyengove in dejal, da gre za sramotno poglavje za Italijo, ki bi lahko vodilo v velike spore. Odkar je bila Kyengova aprila imenovana za ministrico, je tarča številnih napadov, predvsem s strani članov in privržencev Severne lige.

Italijanski premier je od voditelja Severne lige Roberta Maronija zahteval, naj se čim prej zaključi to poglavje, drugače bo prišlo do sporov, ki "ne bodo dobri ne zanj ne za državo". Kot je poudaril, so o Calderolijevi izjavi poročali po vsej Evropi, kar da škoduje ugledu Italije. Lettina Demokratska stranka pa je Calderolija pozvala k odstopu.

A po včerajšnjem srečanju vodstva stranke je Severna liga zavrnila vse pozive k odstopu Calderolija in za 7. september napovedala protest, uperjen proti vladnim namenom za omilitev zakonodaje o priseljevanju.