stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Za aretacijo pakistanskega premiera naj ne bi bilo dovolj dokazov

Deli na:
Za aretacijo pakistanskega premiera naj ne bi bilo dovolj dokazov

Foto: Reuters

Vodja pakistanskih protikorupcijskih oblasti je vrhovnemu sodišču pojasnil, da za aretacijo premiera Radže Perveza Ašrafa in 15 drugih oseb zaradi obtožb o korupciji še niso zbrali dovolj dokazov. Vrhovno sodišče je aretacije odredilo v torek in želi čim hitrejše ukrepanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obtožbe sodišča se nanašajo na leto 2010, ko je Ašraf kot minister za vodo in električno energijo odločal o energetskih projektih. Pakistanski premier sprejemanje podkupnin zanika.

Ker so Ašraf in ostali kljub odreditvi aretacije še vedno na prostosti, je vrhovno sodišče nacionalni protikorupcijski urad zaprosilo naj pojasni, zakaj do aretacij še ni prišlo.

Kot je dejal prvi mož urada Fasih Bokhari, jim še ni uspelo zbrati dovolj dokazov, a sodišče je njegovo pojasnilo zavrnilo kot nezadovoljivo. Naročili so mu, naj dokumentacijo primera preda sodišču, to pa bo nato samo poiskalo dokaze, ki bodo predstavljali osnovo za pregon.


Sodišče je aretacijo premiera odredilo v občutljivi politični situaciji v državi. Okoli 25.000 protestnikov v Islamabadu namreč pod vodstvom vplivnega klerika Tahirula Kadrija danes že peti zaporedni dan zahteva odstop vlade.

Notranji minister Rehman Malik je ponoči zagrozil, da bodo množico razgnali, a je posredoval predsednik Asif Ali Zaradari in oblastem preprečil uporabo sile.

Opazovalci so mnenja, da lahko gre pri času odreditve aretacije le za naključje, a številni v potezi sodišča vidijo dokaz za navedbe, da populistični klerik uživa podporo dela sodne in vojaške veje oblasti.

Kadri zahteva razpustitev parlamenta in vzpostavitev začasne vlade, ki bi bila vzpostavljena s podporo vojske in sodstva. Ta naj bi pred volitvami, predvidenimi za sredino maja, izvedla ključne reforme. Kritiki njegove pozive vidijo kot poskus elit, predvsem vojske, da bi z zavlačevanjem z volitvami in političnim kaosom vzpostavili nadzor nad politiko.