stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Z izjemo Debalceva premirje v Ukrajini še drži

Deli na:
Z izjemo Debalceva premirje v Ukrajini še drži

Foto: Reuters

Varnostni svet ZN bi se moral v nedeljo sestati na izrednem zasedanju o Ukrajini in sprejeti resolucijo s pozivom ukrajinski vladi in proruskim separatistom, naj spoštujejo najnovejše premirje, a potrebna bodo dodatna posvetovanja. Ustavitev nasilja na vzhodu Ukrajine medtem še drži, z izjemo nemirnega Debalceva.

Rusija je pripravila osnutek resolucije, potem ko so se pretekli teden v Minsku voditelji Nemčije, Francije, Ukrajine in Rusije dogovorili o ustavitvi nasilja med ukrajinskimi silami in proruskimi separatisti na vzhodu države. Premirje je s porodnimi krči začelo veljati v noči s sobote na nedeljo.

VS ZN se je sicer v nedeljo sestal na temo Jemna in je tudi soglasno potrdil resolucijo na to temo, o Ukrajini pa se bo očitno moral še pogajati, saj je nekaj držav članic predlagalo amandmaje. Malezija je na primer predlagala, da se v resoluciji omeni sestrelitev njenega potniškega letala nad vzhodom Ukrajine julija lani.

Veleposlaniki držav članic VS ZN, še posebej treh držav, katerih voditelji so se pogajali v Minsku, si želijo resolucije, ki bi potrdila dogovor t.i. normandijske četverice iz Minska, a se pogajanja o besedilu nadaljujejo.

Francoska tiskovna agencija AFP medtem poroča, da je prekinitev ognja na vzhodu Ukrajine podobno kot v nedeljo tudi ponoči in danes zjutraj pretežno vztrajala, izjema pa ostaja območje Debalceva, od koder so še naprej poročali o občasnem obstreljevanju. A tudi tam so spopadi manj siloviti, kot so bili pred uveljavitvijo premirja, dodaja AFP.

Ukrajinska vojska je sicer sporočila, da so bili njeni položaji v nedeljo na celotnem območju konflikta kakih 60-krat tarča separatističnega obstreljevanja, največkrat pri Debalcevu. To so načeloma potrdili tudi opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki imajo mandat za nadzor nad premirjem.

Dogovor iz Minska sicer predvideva, da strani v 48 urah po uveljavitvi prekinitve ognja - to pomeni danes ob 23. uri po srednjeevropskem času - začneta z umikom težkega orožja s fronte. Za tem naj bi sledili še drugi koraki, med drugim izmenjava zapornikov.