Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Z džihadom nad Američane po pokolu v Afganistanu

Deli na:

V mestu Džalalabad na vzhodu Afganistana so danes izbruhnili prvi protesti zaradi pokola 16 afganistanskih civilistov, ki jih je pobil ameriški vojak. Okoli 400 študentov je vzklikalo protiameriška gesla in zahtevalo, da vojaku sodijo javno v Afganistanu.

Protestniki s potreti ameriškega predsednika Baracka Obame in napisi s protiameriškimi slogani so blokirali glavno cesto med Džalalabadom in prestolnico Kabul. "Džihad je edini način, da spravimo Američane iz Afganistana," je pisalo na enem od napisov.

Afganistanski parlament je v ponedeljek zahteval javno sojenje za strelca, ki je v nedeljo odšel iz baze v pokrajini Kandahar in v bližnji vasi pobil 16 civilistov, med katerimi je bilo devet otrok.

Prizorišče pokola v okrožju Pandžvaj je danes obiskala delegacija afganistanske vlade, pri čemer so jo napadli oboroženi neznanci. V streljanju, ki je trajalo približno deset minut, je bil ranjen afganistanski policist. V delegaciji sta bila poleg predstavnikov lokalnih oblasti tudi brata afganistanskega predsednika Hamida Karzaja.

Ameriški obrambni sekretar Leon Panetta pa je v ponedeljek izjavil, da vojaku, ki je pobil 16 ljudi, grozi smrtna kazen, če bo spoznan za krivega. Dodal je, da bodo vojaku sodili v skladu z vojaškim kazenskim zakonikom, ki v določenih primerih predvideva smrtno kazen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.