nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Wikipedia, AI in HRW s tožbo proti NSA zaradi spletnega vohunjenja

Deli na:
Wikipedia, AI in HRW s tožbo proti NSA zaradi spletnega vohunjenja

Foto: Reuters

Neprofitna organizacija, ki vodi brezplačno spletno enciklopedijo Wikipedia, je skupaj z Amnesty International, Human Rights Watch in še nekaterimi drugimi organizacijami vložila tožbo proti ameriški Agenciji za nacionalno varnost (NSA) zaradi množičnega nadzorovanja prometa in komunikacij na spletu.

Tožbo so organizacije vložile pri zveznem sodišču v ameriški zvezni državi Maryland, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V tožbi so zapisale, da je ravnanje NSA in drugih obveščevalnih služb prekoračilo pooblastila, ki jim jih je poveril ameriški kongres, ter da krši jamstva ameriške ustave.

"Tožbo vlagamo v imenu naših bralcev," je v sporočilu zapisal Jimmy Wales, ustanovitelj Wikipedie. "Nadzor spodkopava prvotno obljubo interneta kot odprtega prostora za sodelovanje in eksperimentiranje ter kot prostora brez strahu," je zatrdil.

Po navedbah tožnikov je množično zbiranje spletnih podatkov v ZDA kršitev ustavnih pravic do zasebnosti in svobode govora.

S tožbo želijo izpodbijati dopolnilo k ameriškemu zakonu o obveščevalnem nadzoru tujih tarč, ki omogoča "nenamerno" zbiranje komunikacij ameriških državljanov, če so bili pridobljeni med namernim nadzorom komunikacij tujcev, ki naj bi se nahajali v tujini.

NSA sicer ne sme namerno zbirati informacij o komunikacijah Američanov brez sodnega naloga.

Obširno vohunjenje NSA je leta 2013 razkril ameriški žvižgač Edward Snowden. Zagovorniki nadzora trdijo, da je potreben za lažje preganjanje domnevnih teroristov. Tožniki pa trdijo, da so dokumenti Snowdna razkrili, da NSA prestreza praktično vse spletne komunikacije v omrežju, ki predstavlja "hrbtenico interneta".

Tožba je poleg NSA uperjena tudi proti šefu NSA Michaelu Rogersu, nacionalnemu direktorju za obveščevalne dejavnosti ZDA Jamesu Clapperju in njegovemu uradu ter pravosodnemu ministru Ericu Holderju.