sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

Jerneja in Marko, Poroka na prvi pogled Njena.si

Je strast med Markom in Jernejo ugasnila?

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Wikileaks trdi, da naj bi Ekvadorci pripravljali izgon Assangea z londonskega veleposlaništva

Deli na:
Wikileaks trdi, da naj bi Ekvadorci pripravljali izgon Assangea z londonskega veleposlaništva

Julian Assange že od leta 2012 biva na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. - Foto: Profimedia

Ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea bi lahko v prihodnjih urah ali dneh izgnali z ekvadorskega veleposlaništva v Londonu, je v četrtek tvitnil Wikileaks. V Ekvadorju navedbe organizacije zanikajo, češ da gre za govorice, ki jih ni mogoče potrditi z nobenim dokumentom, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Pomembnejši vir iz Ekvadorja je dejal za Wikileaks, da bodo Juliana Assangea izgnali v prihodnjih urah ali dneh, kot izgovor pa bi uporabili škandal okoli dokumentov INA - so pa tudi že dogovorjeni z Veliko Britanijo glede aretacije," so tvitnili pri organizaciji.

Dokumenti INA, ki jih je prejel ekvadorski poslanec in so bili objavljeni februarja, domnevno razkrivajo pranje denarja in primere korupcije povezane z investicijskim podjetjem INA v davčni oazi, ki ga je ustanovil brat ekvadorskega predsednika Lenina Morena, korist od podjetja pa naj bi imel tudi predsednik.

Moreno je pred dnevi obtožil Assangea, da je večkrat kršil pravila svojega azila in dejal, da iščejo rešitev z Veliko Britanijo, da bi lahko Assange zapustil veleposlaništvo.


Zunanje ministrstvo Ekvadorja je navedbe Wikileaksa zavrnilo kot govorice. "Ekvador se ne bo odzval na govorice, hipoteze in predpostavke, ki jih ne podpira noben dokument," so sporočili.

Kot je danes na Twitterju dodal zunanji minister Jose Valencia, so takšne govorice tudi žaljive. "Ekvador odločitve sprejema suvereno in neodvisno," je zapisal. Vlada ima po njegovih navedbah suvereno pravico, da enostransko odobri ali prekliče diplomatski azil.

Assange, ki je odgovoren za objavo zaupnih depeš ameriških diplomatov leta 2010, grozi, da bi ga aretirali in predali ameriškim oblastem, kjer bi se moral soočiti z več obtožbami, sicer ni znano, česa vsega je obtožen, a so v ZDA že večkrat nakazali, da bi ga lahko obtožili veleizdaje.

Assange se je po objavi zaupnih depeš ameriških diplomatov in drugih zaupnih ameriških dokumentov zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu leta 2012, da bi se tako izognil morebitni izročitvi ZDA. Formalno se je skušal sicer izogniti izročitvi na Švedsko zaradi obtožb posilstva, ki so bile lani umaknjene, a ga britanske oblasti še vedno želijo prijeti, ker da se je izogibal britanskemu pravosodju.