zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vučić: EU je pri madžarski ograji "zaprla oči"

Deli na:
Vučić: EU je pri madžarski ograji "zaprla oči"

Foto: Reuters

Srbski premier Aleksandar Vučić je danes obiskal več sto migrantov, ki so zatočišče pod milim nebom našli v beograjskem parku. Pri tem je ostro kritiziral EU, ker se ni odzvala na gradnjo ograje, ki jo ob meji s Srbijo gradi Madžarska. Hkrati je obljubil, da bo njegova država do zime zgradila nov sprejemni center za okoli 2000 migrantov.

"EU ne bi smela pogledati stran od gradnje žic in ograj. A je zaprla oči," je izjavil Vučić. Po njegovem mnenju je ograja, ki jo na 170 kilometrov dolgi meji s Srbijo z namenom zajeziti dotok beguncev gradi Budimpešta, nekaj grozljivega. "Potem bo nekdo skozi ograjo še napeljal elektriko in tako končal stvar," je bil po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zgrožen srbski premier.

Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos je sicer prejšnji teden zaradi gradnje ograje kritiziral Madžarsko. Po njegovih besedah Evropska komisija ne promovira postavitve ograj, temveč članice poziva, naj sprejmejo alternativne ukrepe.

Vučić je sicer ob srečanju z begunci v Beogradu danes obljubil, da bo Srbija do zime postavila center za do 2000 ljudi. Prav tako je migrantom obljubil pomoč v oblekah, hrani, higienskih pripomočkih, mleku in plenicah, navaja hrvaška tiskovna agencija Hina.

"Ko gre za nas, ne bomo pogledali stran, temveč pomagali, kolikor moremo," je dejal Vučić. V parkih srbske prestolnice naj bi pod milim nebom dnevno kampiralo okoli 700 ljudi.

Po zadnjih podatkih srbskega notranjega ministrstva v Srbijo iz Makedonije dnevno vstopi okoli 2000 ilegalnih migrantov, predvsem iz Sirije, Afganistana in Iraka ter tudi drugod. Od začetka leta naj bi jih na srbsko ozemlje stopilo že skoraj 100.000.

Praktično večina migrantov v Srbiji vidi zgolj tranzitno državo in tam ne zaprosi za azil. Amnesty International je prejšnji mesec navedel, da Srbija tako kot Makedonija morebitnim prosilcem azila nudi le zelo omejeno podporo, grozi pa jim tudi slabo ravnanje s strani policije in drugih predstavnikov oblasti.