Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vsaj šest mrtvih v potresu v Italiji

Deli na:

Močan potresni sunek je ponoči stresel severno Italijo. Pri tem je umrlo najmanj šest ljudi, več deset pa jih je ranjenih, poročajo tuje tiskovne agencije. Potres z magnitudo 6,0 je povzročil tudi veliko gmotno škodo. Območje severno od Bologne je stresel okoli 4. ure zjutraj, ko so ljudje še spali. Potres so čutili tudi v Sloveniji.

Središče potresa je bilo 36 kilometrov severozahodno od Bologne v globini 5,1 kilometra. Sunek ob 4.04 je trajal 20 sekund, sledilo pa mu je še več popotresnih sunkov. Eden izmed njih je dosegel magnitudo 4,9, že pred tem pa je območje v okolici Milana stresel tudi sunek z magnitudo 4,1, je sporočila italijanska civilna zaščita.

Sprva so magnitudo potresa ocenili na 5,9, nato pa so jo popravili na 6,0. Najhuje je prizadeta okolica mest Ferrara, Modene, Mantue in Roviga.
 
Po navedbah civilne zaščite so bili žrtve delavci v nočnih izmenah na območju Modene in Ferrare. Enega, delavca iz Maroka, je pokopalo v kraju Ponte Rodoni do Bondeno v bližini Ferrare, ko se je porušila hala tovarne plastičnih izdelkov, dva italijanska delavca pa sta umrla, ko se je v kraju Sant'Agostino di Ferrara porušila tovarna keramičnih izdelkov, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.
 
V slednjem kraju pogrešajo tudi nekega moškega, ki so ga pokopale ruševine delavnice. Reševalci so ga že razglasili za mrtvega, saj naj ne bi bilo možnosti, da bi nesrečo preživel.
 
Poleg tega naj bi bili s potresom povezani še najmanj dve smrti; 37-letna Nemka je po potresu v kraju Sant'Alberto di San Pietro in Casale pri Bologni začela težko dihati, nato pa je izgubila zavest in kmalu zatem umrla. Domnevajo, da je šlo za infarkt. V Saint'Agostinu pa je umrla tudi sto let stara ženska. Reševalci domnevajo, da je umrla za posledicami napada panike.
 
V potresu je bilo po dosedanjih podatkih poškodovanih najmanj 50 ljudi. Po navedbah prvega moža civilne zaščite Franca Gabriellija se bo ta številka še dvignila, saj je še prezgodaj, da bi lahko sporočili dokončne številke.
 
Potres je zahteval tudi veliko gmotno škodo. Posnetki in fotografije z območja prikazujejo številne, večinoma starejše stavbe, ki so se jim porušile strehe, ponekod tudi cele stene. Porušili so se tudi številni cerkveni zvoniki. Na ulicah so kupi ruševin, ministrstvo za kulturo pa je že ocenilo, da je nastala ogromna škoda na objektih kulturne dediščine.
 
Višina škode bo po ocenah oblasti zagotovo segala v milijone evrov. O poškodbah na stavbah poročajo tudi z območja Milana, potres pa je močno zatresel tudi tla v Toskani, Benečiji in Lombardiji. Čutili so ga tudi na Južnem Tirolskem in v Furlaniji-julijski krajini. Čutili so ga tudi prebivalci Slovenije, predvsem v višjih nadstropjih.
 
Po ocenah predstavnika italijanske civilne zaščite Andriana Gumina je bil potres na območju najhujši v zadnjih 700 letih. Gre tudi sicer za enega močnejših potresnih sunkov v Italiji, ki je sicer potresno precej aktivno območje. Še vedno je živ spomin na potres, ki je 6. aprila 2009 prizadel italijansko mesto L'Aquilla v osrednji Italiji. Potres z magnitudo 6,3 je tedaj zahteval več kot 300 smrtnih žrtev.