900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vsaj 11 žrtev plaza na Manasluju

Deli na:
Vsaj 11 žrtev plaza na Manasluju

Foto: Reuters

Plaz, ki se je na himalajski gori Manaslu sprožil v noči na nedeljo, je po zadnjih podatkih terjal najmanj enajst smrtnih žrtev, večinoma Evropejcev, tri alpiniste - dva Francoza in Kanadčana - še pogrešajo, je sporočila nepalska policija. Alpiniste je plaz zasul ponoči v taboru, medtem ko so spali.

Zaradi slabega vremena so reševalno akcijo v nedeljo prekinili, danes pa se nadaljuje. Reševanje s helikopterjem so sicer ustavili, na gori pa so še vedno šerpe, ki iščejo pogrešane, je sporočila policija. Reševalci so 18 alpinistov prepeljali na varno.

Kot so povedali preživeli, se je plaz sprožil sredi noči, ko so v šotorih spali. Plaz se je sprožil na višini 7400 metrov in je s seboj odnesel del tabora na okoli 6800 metrih nadmorske višine.

Doslej so identificirali osem žrtev tragedije - štiri Francoze, nepalskega vodiča, Španca, Nemca in Italijana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Manaslu je z 8156 metri osma najvišja gora na svetu in velja za eno najnevarnejših. Vrh sta leta 1956 prva osvojila člana japonske odprave, od takrat pa je nanj splezalo manj kot 300 alpinistov. Gora je doslej zahtevala tudi več kot 60 življenj, med njimi sta tudi dva Slovenca - Nejc Zaplotnik leta 1983 in Franc Oderlap leta 2009.

Najhujša nesreča na tej gori se je zgodila leta 1972, ko je sneg zasul južnokorejsko odpravo. Umrlo je 15 ljudi.

Kot pravi šerpa Dawa Steven, so tisti, ki se podajajo na Manaslu, izkušeni alpinisti, ki se bodo spopadli tudi z drugimi himalajskimi vrhovi. "Ljudje, ki splezajo na Manaslu, imajo običajno v mislih višje vrhove ali pa gre za ljudi, ki poskušajo osvojiti vse osemtisočake," je povedal za AFP. "Zelo malo jih pleza na Manaslu samo zato, da bi preplezali Manaslu," dodaja.