benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Volitve v Makedoniji očitno šele junija

Deli na:
Volitve v Makedoniji očitno šele junija

Foto: Bobo

V Makedoniji so za mesec in pol preložili predčasne parlamentarne volitve. Te naj bi namreč potekale 24. aprila, a zaradi vztrajanja opozicije, da časa za njihovo pripravo ni dovolj in da obstaja nevarnost prevar, ter celo grožnje z bojkotom so jih sedaj preložili na 5. junij, poročajo tuje tiskovne agencije.

Opozicijski socialdemokrati (SDSM) Zorana Zaeva so že dlje časa opozarjali, da je treba predčasne volitve preložiti na kasnejši datum, saj sicer obstaja velika nevarnost, da ne bodo svobodne in poštene. Zagrozili so tudi z bojkotom volitev, a stranka VMRO-DPMNE dosedanjega premierja Nikole Gruevskega kljub temu doslej ni bila pripravljena popustiti in je vztrajala pri aprilskem datumu volitev.

A potem ko sta tudi veleposlanika EU in ZDA v Skopju opozorila, da priprave na volitve potekajo prepočasi in da do 24. aprila ne bo mogoče zagotoviti kredibilnega glasovanja, je VMRO-DPMNE v torek zvečer le pristala na preložitev. EU in ZDA še posebej skrbijo "poročila o pritisku in ustrahovanju volivcev " ter nestrinjanje glede reforme medijev, ki bi zagotovila pošteno volilno bitko.

Gruevski je sicer EU in ZDA očital, da sta pristranski, in je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA v minulih dneh celo prekinil stike s tujimi posredniki, a na koncu si je le premislil.

V skladu z dogovorom vodilnih politikov, da bodo volitve po novem 5. junija, je nato makedonski parlament v torek zvečer z veliko večino izglasoval sklep, da se bo razpustil šele 7. aprila, in s tem razveljavil prejšnji sklep o razpustitvi 24. februarja. Glasovanje je potekalo tik pred zdajci, saj bi se sicer s polnočjo zakonodajno telo avtomatično razpustilo.

Makedonija je v globoki politični krizi že vse od aprila 2014, ko je opozicijska SDSM po parlamentarnih volitvah blokirala delo parlamenta, saj naj bi volitve zaznamovale prevare. Lani se je nato kriza še dodatno zaostrila, nato pa so glavne štiri makedonske stranke julija ob posredovanju EU le dosegle dogovor o rešitvi, ki med drugim predvideva predčasne volitve.