nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Venezuelski parlament podprl Madurova nova pooblastila

Deli na:
Venezuelski parlament podprl Madurova nova pooblastila

Foto: arhiv Reporterja

Venezuelski parlament je danes prižgal prvo zeleno luč ukrepu, s katerim bi predsednik Nicolas Maduro pridobil posebna pooblastila. Narodna skupščina je namreč natančno z zahtevano večino treh petin glasov potrdila zakon, ki bi predsedniku omogočil odločanje z dekretom brez sodelovanja parlamenta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Maduro je posebna pooblastila zahteval prejšnji mesec, potreboval pa naj bi jih za boj proti korupciji in nasprotnikom, ki želijo zrušiti gospodarsko blaginjo. Pooblastila naj bi mu zakon dodelil za 12 mesecev, potem ko je na tak način pred njim že vladal pokojni venezuelski predsednik Hugo Chavez.

Za dokončni sprejem bo potrebno še drugo glasovanje, do katerega naj bi prišlo v tednu dni.

Zakon je v skupščini prejel podporo 99 poslancev. Socialisti imajo sicer v skupščini 98 poslancev, 99. glas pa so dobili, potem ko so eni od opozicijskih poslank ta teden odvzeli imuniteto in je namesto nje glasoval Maduru zvest poslanec, poroča nemška tiskovna agencija dpa.


Predsednik narodne skupščine Diosdado Cabello, tesni Madurov zaveznik, ob sprejemanju zakona ni imel veliko razumevanja za tiste, ki se s predlaganimi predsednikovimi pooblastili ne strinjajo. "Pritožbo lahko vložite, pri komer koli želite. Pojdite pred Združene narode," jim je dejal in izid glasovanja razglasil za zmago "venezuelskega ljudstva, naroda in Chaveza".

Maduro namerava nova pooblastila uporabiti za določitev najvišjih dobičkov zasebnega sektorja in zatiranje špekulantov. Zakon naj bi mu omogočil "zaščito plač, nadzor nad stroški, nadzor nad cenami in uvedbo razumskih omejitev dobičkov na vsakem klinu ekonomske lestve", je predsednik poudaril v sredo.

Ta konec tedna je Maduro z obstoječimi pooblastili prisilil prodajalne z gospodinjskimi aparati v znižanje cen. Velike množice, ki so se hitro oblikovale, je nadzirala vojska.

Do 60-odstotni popusti bodo po besedah Madura razširjeni tudi na igrače, avtomobile in oblačila. Do njih prihaja v času, ko bodo venezuelski delavci lahko unovčili dodatke na plače, izplačane ob koncu leta.