Revija Reporter
Svet

Venezuela zapečatila svojo usodo – proizvodnja nafte bo strmoglavila

Reporter

26. apr. 2018 6:00

Deli na:

Naftna ploščad na venezuelskem jezeru Maricaibo.

Profimedia

Venezuelski režim se je lotil delavcev tujih naftnih podjetij, ki nočejo sodelovati v korupciji – ta teden je aretiral dva uslužbenca multinacionalke Chevron, ki sta obtožena izdaje.

Uslužbenca sta zavrnila podpis pogodbe z venezuelsko državno naftno družbo PDVSA, ki jima je bila vsiljena pod pretvezo izrednih razmer. Take pogodbe so v zadnjem času pogosta pretveza za korupcijo s podkupovanjem, saj je zaradi izrednih razmer iz posla izpuščen sicer obvezen razpisni postopek za izbor najugodnejšega ponudnika.

S pogodbo ponujeni mehanski deli so bili enkrat dražji od siceršnje tržne cene, zato sta Chevronova delavca zavrnila podpis pogodbe. Venezuela se je odzvala tako, da je v pisarne Chevrona v Puerto La Cruzu poslala agente nacionalne obveščevalne službe Sebin, ki so aretirali oba uslužbenca.

Aretacija utegne imeti hude posledice za venezuelsko naftno industrijo in gospodarstvo. Mednarodna naftna podjetja so namreč edini razlog, da venezuelska proizvodnja nafte še ni drastični upadla. Od oktobra se je že zmanjšala za 23 odstotkov ali 450.000 sodčkov nafte na dan, proizvodnja na naftnih poljih, s katerimi upravlja PDVSA, pa še kar upada.

V razmerah, ko niso varni niti uslužbenci multinacionalk, gre pričakovati zmanjšanje produktivnosti na naftnih poljih, kjer so aktivne mednarodne naftne družbe, ki bi se lahko zaradi varnosti sovjih zaposlenih umaknile iz države ali vsaj znatno omejile svojo prisotnost in produktivnost.

Venezuela je že tako šla krepko čez rob vsesplošne ekonomske, politične in družbene krize, upad proizvodnje nafte pa bi razmere le še poslabšal. Rešitev je sprememba na oblasti in že delne reforme bi lahko imele velik pozitiven učinek, saj bi zahodna podjetja prepričale, da se jim splača ostati v Venezueli, kjer bi nato odigrale pomembno vlogo pri obnovi venezuelskega naftnega sektorja.