Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Venezuela: slovenski otroci so lačni, zaradi socializma trpijo hudo pomanjkanje

Deli na:
Venezuela: slovenski otroci so lačni, zaradi socializma trpijo hudo pomanjkanje

Foto: iStock

Uničujoča gospodarska politika Nicolása Madura je zelo prizadela tudi majhno slovensko skupnost v Venezueli. Zaradi socializma trpijo hudo pomanjkanje, slovenski otroci so lačni.

»Slovenske družine v Venezueli trpijo veliko pomanjkanje, so v neizmerni stiski. Lepo bi bilo, če bi slovenska država nekaj zanje naredila, čeprav vem, da tega ni dolžna,« je za Reporter povedala gospa, ki ne želi biti imenovana (njeno ime hranimo v uredništvu). Dolgo je živela v Bolivarski republiki Venezueli, po osamosvojitvi Slovenije pa se je vrnila v domovino.

Prevladujoči mediji so nedavno razpisali, da revni in lačni otroci niso le v Afriki, ampak tudi v Sloveniji, kjer naj bi jih bilo 54.000. Vrstile so se pogovorne oddaje in omizja, vsi so se zgražali, kako da v šolah nimajo brezplačnega kosila vsi revni šolarji. Pritisk javnosti je bil tako velik, da je koalicija popustila in bo sprejeta novela zakona, po kateri bodo do brezplačnega šolskega kosila upravičeni ne le otroci prvega dohodkovnega razreda, ampak tudi drugega in tretjega. »Lačni otroci so temen madež in sramota za našo družbo,« je rohnela poslanka Združene levice (ZL) Violeta Tomić.

Taista poslanka je pred meseci obiskala Venezuelo. S strankarskim kolegom Miho Kordišem sta se navduševala nad tamkajšnjim socializmom, pomanjkanje naj bi bilo samo kapitalistična propaganda.

Omenjena gospa, ki je v skoraj vsakodnevnem stiku s Slovenci v Venezueli, pravi drugače. »Plače so med 40 in 50 ameriških dolarjev, živi se vse slabše, pomanjkanje je veliko,« je opisala razmere in opozorila tudi na slovenske družine. »Skoraj vse so v hudi stiski, najmanj pri petini družin je že kritično.«

Gre za družine, ki so se v to južnoameriško državo preselile takoj po 2. svetovni vojni (zaradi komunizma) ali zaradi pomanjkanja v nekdanji Jugoslaviji v 50. letih prejšnjega stoletja. Slovencev naj bi bilo po nekaterih podatkih okoli tisoč. Zaradi socializma, ki je uničil gospodarstvo, so zdaj dobesedno lačne in životarijo. Najbrž bolj vedo, kaj je pomanjkanje in lakota kot revni v Sloveniji.

Jim bo Slovenija pomagala? Se bo koalicija tudi glede venezuelskih Slovencev uskladila? Od levičarjev pomoči najbrž ni mogoče pričakovati, socializem namreč ne pozna lačnih ali ne, druge politične stranke in humanitarne organizacije bi se pa lahko zganile.