pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Veliki hadronski trkalnik po skoraj dveh letih znova v pogonu

Deli na:
Veliki hadronski trkalnik po skoraj dveh letih znova v pogonu

Foto: Reuters

V Evropskem centru za jedrske raziskave (Cern) v Ženevi so po obsežnih posodobitvenih delih danes znova zagnali veliki hadronski trkalnik (LHC). V trkalniku, s pomočjo katerega so leta 2012 odkrili sloviti Higgsov bozon oziroma "božji delec", bodo danes znova zaokrožili elementarni delci.

"Danes je ta dan!" je prek Twitterja sporočil direktor za pospeševalnike in tehnologije v Cernu Frederick Bordry, ki ga povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Prvič po skoraj dve leti trajajočih delih bodo skozi 27 kilometrov dolgi vzporedni cevi največjega pospeševalnika delcev na svetu znova začeli spuščati elementarne delce. A do dejanskih trkov žarkov delcev, ki potekajo pri skoraj svetlobni hitrosti, ne bo prišlo še vsaj kak mesec, bodo pa ti potekali z dvakrat večjo energijo, kot jo je pospeševalnik omogočal doslej, poroča britanski BBC.

Cern ima svoj sedež v Ženevi. Veliki trkalnik leži v 27 kilometrov dolgem tunelu pod zemljo med francoskim departmajem Juro in Ženevskim jezerom.

Znanstveniki v Cernu želijo po odkritju Higgsovega bozona, ki velja za zadnji manjkajoči delec v standardnem modelu vesolja, s pomočjo nadgrajenega trkalnika razvozlati še nerazjasnjena vprašanja v zvezi z nastankom vesolja ter pridobiti konkretnejše dokaze o obstoju črne materije in njeni sestavi, poroča dpa.