Dimitrij Rupel Svet24.si

Dimitrij Rupel potarnal nad mizerno plačo! Toliko...

katerina tihonova Svet24.si

Bo Putina nasledila hči, ki je v razmerju z ...

piarovci lobisti-2 Necenzurirano

To so zmagovalci Janševega pohoda na medije in ...

anze logar pf Reporter.si

Ravs v SDS: Jože Tanko označil Anžeta Logarja ...

ceferin perez pm Ekipa24.si

Dobila sta se na večerji, darilo Pereza Čeferinu...

poroka varuška Njena.si

Člani eksperimenta so bili pod strogim nadzorom

liverpool navijaci pariz policija Ekipa24.si

Kaos pred finalom lige prvakov! Navijači ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Velik uspeh Slovenca: prišel je na CNN

Deli na:
Velik uspeh Slovenca: prišel je na CNN

Pametna ptičja hišica Bird Buddy - Foto: Kickstarter

Podjetje Bird Buddy, zmagovalec lanskega izbora za slovenski startup leta in snovalec istoimenske pametne ptičje krmilnice, žanje nove uspehe. Po tistem, ko je decembra od ameriške družbe General Catalyst prejel dodatno finančno injekcijo v vrednosti 8,5 milijona dolarjev, je pred dnevi dobil tudi predstavitev na platformah televizijske mreže CNN.

V okviru rubrike CNN Business so tako zavrteli približno dveminutni posnetek, v katerem nastopa ustanovitelj in gonilna sila Bird Buddyja Franci Zidar. V njem med drugim navedejo snovalce, da pametna ptičja hišica skupaj s spremljajočo aplikacijo, ki prepoznava in opiše ptice, ki se hranijo v hišici, opazovanje ptic dvigujeta na novo raven.

Kot enega osrednjih ciljev projekta snovalci navedejo varstvo narave, saj bodo podatki, zbrani s pametno hišico, po njihovem prepričanju zelo koristni za naravovarstvenike, tako glede sprememb v populaciji ptičev in pri letnih selitvah različnih vrst. Ti podatki bodo znanstveni skupnosti prosto na voljo, po načelu odprte kode.

Že v začetku decembra je medtem Bird Buddy v okviru novega zbiranja zagonskih sredstev prejelo novo finančno injekcijo v višini 8,5 milijona dolarjev. Po podatkih s platforme Crunchbase je bil investitor družba General Catalyst s sedežem v mestu Cambridge v ameriški zvezni državi Massachusetts. Ob tej priložnosti je Zidar za portal TechCrunch med drugim izjavil, da je namen projekta med drugim tudi v večji meri povezati ljudi z naravo in pasivne opazovalce ptic spremeniti v aktivne.Bird Buddy je bil sicer junija lani razglašen tudi za slovenski startup leta, že pred tem pa je na globalni spletni platformi za množično financiranje Kickstarter v dobrem mesecu dni zbral 4,2 milijona evrov.

Njihov izdelek je pametna ptičja krmilnica, katere osnovni komplet zajema ptičjo hišico s posodo za hrano in snemljivim modulom, ki vključuje majhno videokamero z mikrofonom in senzorjem za zaznavanje gibanja.

Senzor zazna prihod ptice in o tem prek brezžične povezave in mobilne aplikacije obvesti imetnika krmilnice. Ta lahko ptico s pomočjo aplikacije fotografira. S pomočjo umetne inteligence aplikacija prepozna vrsto ptice, uporabnikom pa omogoča urejanje in deljenje fotografij ptic ter jim ponuja nasvete glede primerne hrane za posamezne vrste ptic.