Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Več kot 3500 let stara glinena ploščica z Epom o Gilgamešu iz ZDA vrnjena Iraku

Deli na:
Več kot 3500 let stara glinena ploščica z Epom o Gilgamešu iz ZDA vrnjena Iraku

Tablica z Epom o Gilgamešu - Foto: Wikimedia

V muzejski instituciji Smithsonian v Washingtonu bo danes potekala slovesnost, na kateri bodo ZDA Iraku še uradno vrnile 3500 let staro glineno ploščico z Epom o Gilgamešu. Pri Unescu so julijsko vrnitev tablice skupaj s 17.000 drugimi artefakti v Irak, označili za "pomembno zmago v boju proti nezakoniti trgovini s kulturno dediščino".

Kraja in nedovoljena trgovina z artefakti sta še naprej ključni vir financiranja terorističnih skupin in drugih organiziranih kriminalnih organizacij, so besede Unesca s sedežem v Parizu povzeli pri francoski tiskovni agenciji AFP.

Kot je znano, so bila iraška arheološka najdišča in muzeji med letoma 2014 in 2019, ko je skrajna skupina Islamska država nadzorovala velik del Iraka in Sirije, sistematično izropani, piše AFP. Redki fragment z epom o Gilgamešu je tako le eden izmed številnih starodavnih artefaktov iz Iraka in Bližnjega vzhoda. Bil je v lasti milijarderja Davida Greena, lastnika verige trgovin Hobby Lobby.


Podjetje je ploščico leta 2014 kupilo za 1,67 milijona dolarjev pri ugledni avkcijski hiši. Nakup naj bi izpeljali v New Yorku, dejansko pa so ga izvedli v Oklahomi, da bi se izognili prometnemu davku. Nato je podjetje ploščico podarilo zbirki Muzeja Biblije v Washingtonu, ki ga je odprl Green v središču Washingtona. Ministrstvo za pravosodje ZDA jo je zaseglo leta 2019.

Prvotno je glineno ploščico v ZDA leta 2003 nezakonito prinesel preprodajalec, ki jo je kupil v Londonu od znanega jordanskega trgovca starodavnih antikvitet Bližnjega vzhoda. Nato so jo večkrat prodali z lažnimi dokumenti o poreklu, da bi kupcem jamčili njeno zakonito pridobitev in prikrili nelegalno trgovino.

Ploščica obsega del 3400 verzov dolgega Epa o Gilgamešu, ki je bil s klinopisom napisan v akadskem jeziku na 12 glinenih ploščicah, nastajal pa je med letoma 2000 in 1600 pr. n. št. na osnovi sumerskih epskih pesmi. Glavna tema epa je, kako premagati smrt in doseči večno življenje. Gilgameš je bil legendarni kralj Uruka iz Babilonije, ki naj bi tudi v resnici živel, domnevno okoli leta 2700 pr. n. št.