mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Varnostniku s Floride bo sodilo šest žensk

Deli na:
Varnostniku s Floride bo sodilo šest žensk

Ameriško tožilstvo in obramba sta po dveh tednih v četrtek le izbrala šest članov oziroma članic porote, ki bo odločala o usodi 29-letnega varnostnika s Floride Georga Zimmermana, ki je februarja lani v kraju Sanford pri Orlandu ubil 17-letnega temnopoltega Trayvona Martina.

Članov porote je običajno 12, vendar pa je na Floridi to obvezno le v primerih, ko obtožencu grozi smrtna kazen. Zimmermanu grozi največ dosmrtni zapor, saj je obtožen nenaklepnega umora.

Sodnica Debra Nelson se bo danes še odločila ali bo ugodila zahtevi tožilstva, da lahko pokliče strokovnjake za analizo glasu, sicer pa se otvoritveni nagovori začnejo v ponedeljek.

Primer je razburil ameriško javnost, predvsem temnopolte. 29-letni Zimmerman je 26. februarja lani opazil Martina, ki se je vračal iz trgovine v hišo svojega očeta in se mu je zazdel sumljiv. Tožilstvo trdi, da mu je bil sumljiv zato, ker je bil temnopolt, obramba pa to odločno zavrača in trdi, da je Zimmerman le opravljal svoje delo.

Ko je opazil Martina je poklical na nujno številko in sporočil, da se bo sumljivi osebi približal. Dobil je navodila, naj tega ne počne, vendar je Zimmerman le pristopil k Martinu in srečanje se je končalo s streli iz varnostnikove pištole. Prič ni bilo, obstaja le nekaj telefonskih posnetkov na katerih je slišati prerivanje in klice na pomoč. Tožilstvo želi s pomočjo strokovnjakov dokazati, da je na pomoč klical Martin.

Zimmerman trdi, da ga je Martin napadel in začel tepsti, zato je potegnil pištolo. Na Floridi imajo zakon, po katerem lahko vsak ustreli vsakogar, če se počuti ogroženega. Zaradi tega Zimmerman uvodoma ni bil obtožen ničesar in šele ko so organizacije temnopoltih Američanov zagnale kraval in so se po vseh ZDA sprožile demonstracije, so oblasti ukrepale in 44 dni po tragediji je bila vložena obtožnica.

Rasno vprašanje je v ospredju primera od samega začetka in je igralo vlogo tudi pri izbiri porote. Na prvi pogled je v prednosti Zimmerman, saj poroto sestavlja pet belih žensk in ena latinsko-ameriškega izvora, za kar se opredeljuje tudi Zimmerman.