sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Valls v parlamentu posvaril pred kemičnim ali biološkim napadom

Deli na:
Valls v parlamentu posvaril pred kemičnim ali biološkim napadom

Foto: Reuters

Teroristi bi lahko Francijo napadli ne le tako, kot so jo v petek, z razstrelivom in puškami, ampak tudi s kemičnim ali biološkim orožjem, je danes v parlamentu posvaril francoski premier Manuel Valls. "Ničesar ne smemo izključiti," je opozoril poslance, ki bodo danes odločali o podaljšanju izrednih razmer za tri mesece.

Premier se je v govoru tudi odločno zavzel za sprejetje evropskega sistema izmenjave podatkov o letalskih potnikih (PNR), o katerem EU razpravlja že več let in naj bi ga sprejela do konca leta.

Kot je poudaril, je zdaj bolj kot kadarkoli doslej čas, da EU končno potrdi ta sistem, ki bo zagotovil sledljivost gibanja oseb, tudi znotraj unije. "To je pogoj za našo kolektivno varnost," je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Vztrajal je, da "je terorizem Francijo zadel, ne zaradi tega kar počne v Iraku in Siriji (...) ampak zaradi tega, kar je". "To, kar je novo, so načini delovanja; načini napadanja in ubijanja se ves čas razvijajo (...) Pošastna domišljija tistih, ki dajejo ukaze, nima meja. Avtomatske puške, obglavljenja, samomorilski napadalci, noži ali vse to naenkrat."

Francoski predsednik Francois Hollande je takoj po petkovih terorističnih napadih, v katerih je bilo ubitih 129 ljudi, izredne razmere razglasil za 12 dni, parlament pa naj bi jih zdaj podaljšal za tri mesece.

Francoska vlada je poleg tega napovedala vrsto zakonodajnih in drugih ukrepov za učinkovitejši spopad s teroristi. Med drugim naj bi zaprli mošeje, kjer svoje ideje širijo skrajni islamisti, in razširili pravico policistov do nošnje in uporabe orožja. Valls je danes napovedal tudi oblikovanje nove organizacije za preprečevanje radikalizacije mladih.

V sredo potrjen predlog vlade, ki je danes na poslanskih klopeh, sicer poleg podaljšanja izrednih razmer predvideva spremembe več zakonov - med drugim zaostruje pravila glede hišnega pripora, v času izrednih razmer omogoča prepoved organizacij, ki predstavljajo resno grožnjo javnemu redu, predvideva odvzem francoskega državljanstva obsojenim napada na "temeljne interese države", zaostruje nadzor nad t. i. tujimi borci ter predvideva dodatnih 8500 zaposlitev v francoskem varnostnem aparatu.

"Za zaščito francoskih ljudi je treba včasih okrniti določeno število naših svoboščin," je v torek zgovorno ocenil francoski premier Manuel Valls, medtem ko Hollande vztraja, da je Francija v vojni.

Da so nadaljnji napadi Islamske države v Evropi verjetni, je sicer doslej opozorilo že več vidnih politikov - med drugim v sredo nemški notranji minister Thomas de Maiziere, že v ponedeljek direktor ameriške Cie John Brennan, danes pa tudi vodja policijske agencije EU Europol Rob Wainwright.

Slednji je pred petkovim izrednim zasedanjem notranjih ministrov EU nagovoril evropske poslance v Bruslju.

Grožnjo IS je označil kot "najresnejšo teroristično grožnjo Evropi v zadnjih desetih letih". "To je prvi primer napadov v slogu Mumbaija, ki smo jim bili priča v Evropi (...) jasno sporočilo o nameri IS, da svojo brutalno znamko terorizma izvozi v Evropo," je še menil po poročanju tednika za evropske zadeve Politico.

Napovedal je, da bo v začetku prihodnjega leta začel delovati nov Europolov center za boj proti terorizmu. Okrepili bodo kapacitete Europola za nadzor na spletu in sledenje financiranju in oboroževanju teroristov.

Medtem pa je francoski zunanji minister Laurent Fabius danes bojevito vztrajal, da je IS mogoče premagati. Kot je dejal v pogovoru za radio France Inter, IS sestavlja 30.000 "pošasti", kar ni toliko, da jih ne bi mogli premagati.

"Rusija je pokazala odprtost (za sodelovanje v boju proti IS), mislimo, da je iskrena. Vse naše sile moramo združiti v boju proti Daešu, ki so pošasti, a jih je samo 30.000," je dejal in pri tem uporabil arabski izraz za IS. "Vemo, da bo bitka dolga, a francoska vlada je absolutno odločena," je še dodal Fabius.