Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V zgodbi, ki pretresa Ameriko, se je znašla tudi ameriška Slovenka

Deli na:
V zgodbi, ki pretresa Ameriko, se je znašla tudi ameriška Slovenka

Amy Klobuchar - Foto: Reuters

Demokratska senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar je zanikala, da je leta 2006 kot tožilka v Minneapolisu ni preganjala policista Dereka Chauvina zaradi streljanja na osumljenca. Chauvin je v torek izgubil službo, ker je klečal na vratu temnopoltega Georga Floyda, dokler ta ni umrl. Včeraj so ga tudi pridržali in ovadili za uboj.

Po Floydovi smrti so izbruhnili hudi nemiri ne le v Minneapolisu ampak so se razširili po ZDA. Klobucharjeva se je potegovala za predsedniško kandidaturo demokratske stranke, vendar je odstopila in podprla Josepha Bidna, ta pa jo obravnava kot možno podpredsedniško kandidatko. Klobucharjeva ni nikoli uspela dobiti veliko podpore temnopoltih Američanov, kar je neposredna posledica njenega tožilskega dela.

"Absolutno ni res, da nisem preganjala Chauvina," je za televizijo MSNBC zatrdila senatorka in dodala, da je sprožila preiskavo, ki se je nadaljevala še po tistem, ko je bila izvoljena za zvezno senatorko. Sklicana je bila velika porota, ki pa se je odločila, da za Chauvina in pet kolegov, ki so usmrtili 42-letnega osumljenca, ne bo potrdila obtožnice.

Primer je bil sicer povsem drugačen, saj je Wayne Reyes leta 2006 mahal s puško proti policistom, ki so naučeni, da v takih primerih nemudoma streljajo. Vendar pa je med temnopoltimi Američani globoko ukoreninjeno prepričanje, da tožilci ne preganjajo policistov zaradi nasilja nad temnopoltimi osumljenci in Klobucharjeva si je zaradi nekdanje službe po krivici ali ne najverjetneje zaprla tudi pot do podpredsedniške kandidature. Biden mora ohraniti veliko podporo temnopoltih in tega najverjetneje ne bo tvegal z izbiro Klobucharjeve.

Chauvin je bil v svoji policijski karieri večkrat obravnavan zaradi nasilja, na dan pa prihajajo namigi, da je bil rasist. Lastnica nočnega kluba v Minneapolisu El Nuevo Rodeo Maya Santamaria je potrdila, da je Chauvin za njih delal honorarno kot varnostnik 20 let. V istem klubu je do izbruha pandemije koronavirusa delal tudi Floyd. Santamaria ne ve, ali sta se poznala ali ne.

Povedala pa je, da Chauvin ni imel težav z varovanjem dogodkov, dokler ni šlo za temnopolte. Ko je prišlo do zapletov ali pretepov med njimi, naj bi takoj uporabil solzivec in poklical policijo, ki je potem prihitela z najmanj desetimi avtomobili. Santamaria pravi, da se ji je to vedno zdelo pretirano in nepotrebno.

Chauvin si je s honorarnim delom zaslužil tudi hišo pri Orlandu na Floridi, kjer se je včeraj zbrala skupina protestnikov, čeprav policista ni tam in ga po zagotovilu lokalnega šerifa niti ne bo.



Je pa medtem vodja državne policije v Minnesoti John Harrington potrdil, da so Chauvina prijeli in ga odpeljali v pridržanje. Ovadili so ga zaradi uboja. Zadevo sicer preiskuje tudi FBI.

Floydova smrt v policijski obravnavi povsem razlikuje od podobnih primerov tudi zaradi obsodb ravnanja kolegov iz Minneapolisa, ki prihajajo iz različnih policijskih agencij po ZDA. "Ni mi treba videti kaj več. Nobene potrebe ni, da se drži koleno na vratu nekoga devet minut. Mora pa nekdo ukrepati. Če si policist in te ta posnetek ne moti, potem pusti službo," je tvitnil šef policije Chattanoge v Tennesseju David Roddy.

Podobno sporočajo tudi njegovi kolegi iz drugih delov ZDA, vendar pa druge strani to pretirano ne gane. "Za zdaj še ne bi navijala za nekaj policijskih šefov, ki kritizirajo kolege v Minneapolisu. Vsak majhen napredek se zdi čudežen, ker se tako dolgo časa ni storilo nič proti takšnemu obnašanju policije. To ni niti približno podobno ogorčenju, ki bi izbruhnilo, če bi bil žrtev policijskega napada belec," je izjavila profesorica kolidža za kazensko pravo John Jay v New Yorku Gloria Browne-Marshall.

Voditelj televizije MSNBC Joe Scarborough, ki ga Trump na Twitterju brez dokazov obtožuje umora sodelavke pred 20 leti, je opozoril na problem kulture, ki prevladuje v ameriški policiji. Nekdanji republikanski kongresnik meni, da se bodo tragedije nadaljevale, dokler se to ne spremeni.

Razložil je, da kolegi ne bodo nikoli ustavili nasilnega policista pred javnostjo, četudi menijo, da je to, kar se dogaja, narobe. Vsi policisti so "naši", osumljenci in javnost pa "njihovi" in za policista, ki bi skušal ustaviti nepravilnosti, ne bi bilo več prostora med kolegi. Če bo policist pretepal nekoga, ki se ne brani, mu bodo drugi policisti priskočili na pomoč, je povedal.

Po Floydovi smrti so v Minneapolisu izbruhnili hudi nemiri in guverner Tim Walz je poslal na ulice tudi vojsko. Kitajski državni mediji so priložnost izkoristili za pozive ameriški vladi, predvsem državnemu sekretarju Miku Pompeu, naj sedaj stopi na stran protestnikov v Minneapolisu, kot je stopil na stran protestnikov, ki so razbijali Hongkong.