sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Sta Olga in Bogdan res še vedno par?

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V ZDA vložena tožba proti avtorjema programa mučenj terorističnih osumljencev

Deli na:
V ZDA vložena tožba proti avtorjema programa mučenj terorističnih osumljencev

Foto: Arhiv Reporterja

Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU) je vložila tožbo proti nekdanjima psihologoma zračnih sil ZDA Jamesu Mitchellu in Brucu Jessenu, ki sta od obveščevalne agencije Cia dobila 81 milijonov dolarjev za razvoj in vodenje programa "posebnih zasliševalskih metod" terorističnih osumljencev.

ACLU je vložila tožbo v imenu treh osumljencev, ki so jih v tajnih zaporih Cie zverinsko mučili v času administracije republikanca Georga Busha mlajšega. Mitchell in Jessen sta razvila program na podlagi podobnega za urjenje psov v 60. letih prejšnjega stoletja. Mitchell si je zamislil teorijo, da lahko določeni postopki tudi ljudi vržejo v stanje, ko bo z njimi lažje upravljati.

Za ujetnike je to pomenilo skrajno poniževanje, kratenje spanca, hrane, vode, fizično zlorabljanje in podobno. Mitchella in Jessena je preiskalo že pravosodno ministrstvo ZDA, vendar pa pregona ni bilo zaradi varovanja državnih skrivnosti oziroma nacionalne varnosti. Ameriška vlada bo verjetno ustavila tudi tožbo ACLU, če se ji bo zazdelo, da lahko pride do objave kakšne neprijetne skrivnosti.

ACLU je tožbo vložila potem, ko so demokrati v senatnem odboru za obveščevalne zadeve objavili preiskovalno poročilo o mučenju ujetnikov. Poročilo je ugotovilo, da mučenje ni z ničimer pomagalo vojni proti terorizmu oziroma z njim niso dobili informacij, s katerimi bi preprečili napade. Osumljenci so priznali vse, kar so jim zasliševalci predlagali, da bo muk konec.

Slabše so se obnesli nedolžni, ki niso znali priznati spanja s hudičem, kot je bil Afganistanec Gul Rahman. Ta je med mučenjem umrl. Med vzroki smrti je bilo to, da so ga golega z verigami privezali na mrzla tla, niso mu dali vode in ne hrane. Po smrti družine o tem niso obvestili, kaj šele, da bi ženi in otrokom vrnili truplo.

Tožba je vložena tudi v imenu Tanzanijca Sulejmana Abdulaha Sulejmana, ki so ga pet let polivali z mrzlo vodo, mu kratili spanec, ga tlačili v škatle ali kletke, zabijali v steno, pretepali in to seveda golega ali v plenicah.

Libijec Ahmed Ben Soud je bil vpleten v poskus državnega udara proti libijskemu diktatorju Moamarju Gadafiju in je pobegnil v Pakistan. Tam so ga ujeli in predali Američanom, ki so ga leta 2003 odpeljali na mučenje v Afganistan. Od tam so ga leta 2005 poslali nazaj Gadafiju, ki ga je obsodil na dosmrtni zapor. Rešila ga je libijska revolucija.

Tožba ACLU trdi, da sta Mitchell in Jessen Cii prodala nezakonit in barbarski program. Jessen se skriva pred javnostjo, Mitchell pa je svoj program doslej večkrat branil na televizijah in vztrajal, da je le reševal ameriška življenja.