sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Ukrajini najhujši spopadi v zadnjega pol leta

Deli na:
V Ukrajini najhujši spopadi v zadnjega pol leta

Foto: Reuters

Z nemirnega vzhoda Ukrajine, kjer se sicer razmere že nekaj časa znova zaostrujejo, poročajo o najhujših spopadih med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti vse od podpisa mirovnega dogovora v Minsku februarja letos. Strani naj bi celo znova uporabljali težko orožje.

Kot je sporočil sekretar ukrajinskega sveta za nacionalno varnost in obrambo Oleksander Turčinov, so uporniki vladne položaje obstreljevali kar 153-krat. V zadnjih 24 urah sta bila najmanj dva vojaka ubita, še deset pa ranjenih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je poudaril, gre za najhujše spopade po februarju, in ocenil še, da "tako intenzivno obstreljevanje ustreza aktivnim sovražnostim".

Separatisti so medtem vladnim silam strani na svoji uradni spletni strani očitali, da so na njihove položaje v regijah Lugansk in Doneck izstrelile 500 granat in raket ter ubile vsaj enega in ranile tri civiliste.

Kot pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP, se strani spopadata za nadzor nad ključno avtocesto, ki povezuje pristanišče Mariupol in mesto Doneck.

Kot piše nemška tiskovna agencija dpa, sta sprti strani kljub dogovoru o umiku orožja celo znova začeli nameščati težko orožje ob frontni črti. Kot so namreč opozorili opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) na terenu, naj bi se vojaki in separatisti med drugim obstreljevali s havbicami kalibrov 122 in 152, ki bi morale biti že zdavnaj umaknjene.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov in ameriški državni sekretar John Kerry sta o zaostrovanju razmer medtem včeraj govorila po telefonu ter obe strani pozvala, naj prenehata s provokacijami. Kot so še sporočili iz Kremlja in Washingtona, sta ministra "izredno zaskrbljena" ob zaostrovanju razmer.