Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Srbiji danes volitve, presenečenj ni pričakovati

Deli na:
V Srbiji danes volitve, presenečenj ni pričakovati

Aleksandar Vučić - Foto: Reuters

V Srbiji bodo danes potekale parlamentarne in predsedniške volitve ter lokalne volitve v Beogradu in 11 občinah. Favorit predsedniških volitev je srbski predsednik Aleksandar Vučić, favorit parlamentarnih pa njegova Srbska napredna stranka (SNS). V nasprotju z zadnjimi parlamentarnimi volitvami se bo volitev udeležila tudi opozicija.

Za Vučića bi bil to drugi predsedniški mandat, njegova stranka SNS pa je v Srbiji na oblasti že od zmage na parlamentarnih volitvah leta 2012.

Ankete kažejo, da bi Vučić lahko dobil 60 odstotkov glasov in si zagotovil zmago v prvem krogu. Predsedniških kandidatov je sicer osem, njegov najresnejši protikandidat pa je Zdravko Ponoš, predstavnik koalicije Združeni za zmago Srbije. Zadnje ankete mu pripisujejo okoli 19 odstotkov glasov.

SNS in njenim koalicijskim partnerjem s Socialistično partijo Srbije (SPS) na čelu ankete pripisujejo 63 odstotkov glasov. Socialistom Ivice Dačića se obeta nekaj manj kot 10 odstotkov glasov.


Vodilno opozicijsko koalicijo, zbrano na listi Združeni za zmago Srbije, sestavljajo Stranka svobode in pravice Dragana Đilasa, Narodna stranka Vuka Jeremića, Demokratska stranka Zorana Lutovca ter nekaj mestnih gibanj in sindikatov. Dobila bi lahko okoli 14 odstotkov glasov, verjame pa, da bi lahko osvojila tudi večino v beograjski skupščini.

Čez parlamentarni prag, za katerega so potrebni najmanj trije odstotki glasov, bi lahko prišlo še pet ali šest strank in koalicij.

Zadnje predsedniške volitve v Srbiji so bile pred petimi leti, ko je Vučić zmagal s 55 odstotki glasov, zadnje parlamentarne pa pred dvema letoma. Parlamentarne volitve so takrat potekale ob bojkotu glavnih opozicijskih strank, kar je omogočilo prepričljivo zmago strank koalicije. Vučićeva SNS je dobila 188 od 250 poslanskih sedežev, Dačićevi socialisti pa 32 sedežev.

V Srbiji je po podatkih republiške volilne komisije 6,5 milijona volilnih upravičencev, a poznavalci ocenjujejo, da jih je v resnici več kot milijon manj.