bencin Svet24.si

Znane so nove cene goriv: So dosegle rekord, ali ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

stuttgart Ekipa24.si

Slovenec se seli k nekdanjemu prvaku bundeslige: ...

sfox Odkrito.si

Ima legendarna pevka in starleta raka?

goran dragic 22 mm Ekipa24.si

Nič ne bo z združitvijo Dončića in Dragića v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Srbiji danes volitve, presenečenj ni pričakovati

Deli na:
V Srbiji danes volitve, presenečenj ni pričakovati

Aleksandar Vučić - Foto: Reuters

V Srbiji bodo danes potekale parlamentarne in predsedniške volitve ter lokalne volitve v Beogradu in 11 občinah. Favorit predsedniških volitev je srbski predsednik Aleksandar Vučić, favorit parlamentarnih pa njegova Srbska napredna stranka (SNS). V nasprotju z zadnjimi parlamentarnimi volitvami se bo volitev udeležila tudi opozicija.

Za Vučića bi bil to drugi predsedniški mandat, njegova stranka SNS pa je v Srbiji na oblasti že od zmage na parlamentarnih volitvah leta 2012.

Ankete kažejo, da bi Vučić lahko dobil 60 odstotkov glasov in si zagotovil zmago v prvem krogu. Predsedniških kandidatov je sicer osem, njegov najresnejši protikandidat pa je Zdravko Ponoš, predstavnik koalicije Združeni za zmago Srbije. Zadnje ankete mu pripisujejo okoli 19 odstotkov glasov.

SNS in njenim koalicijskim partnerjem s Socialistično partijo Srbije (SPS) na čelu ankete pripisujejo 63 odstotkov glasov. Socialistom Ivice Dačića se obeta nekaj manj kot 10 odstotkov glasov.


Vodilno opozicijsko koalicijo, zbrano na listi Združeni za zmago Srbije, sestavljajo Stranka svobode in pravice Dragana Đilasa, Narodna stranka Vuka Jeremića, Demokratska stranka Zorana Lutovca ter nekaj mestnih gibanj in sindikatov. Dobila bi lahko okoli 14 odstotkov glasov, verjame pa, da bi lahko osvojila tudi večino v beograjski skupščini.

Čez parlamentarni prag, za katerega so potrebni najmanj trije odstotki glasov, bi lahko prišlo še pet ali šest strank in koalicij.

Zadnje predsedniške volitve v Srbiji so bile pred petimi leti, ko je Vučić zmagal s 55 odstotki glasov, zadnje parlamentarne pa pred dvema letoma. Parlamentarne volitve so takrat potekale ob bojkotu glavnih opozicijskih strank, kar je omogočilo prepričljivo zmago strank koalicije. Vučićeva SNS je dobila 188 od 250 poslanskih sedežev, Dačićevi socialisti pa 32 sedežev.

V Srbiji je po podatkih republiške volilne komisije 6,5 milijona volilnih upravičencev, a poznavalci ocenjujejo, da jih je v resnici več kot milijon manj.