Revija Reporter
Svet

V Sloveniji bi ga nekateri najrajši utopili v žlici vode, na Švedskem pa je pravi superzvezdnik

A. Ž.

3. maj. 2020 7:53 Osveženo: 7:57 / 03. 5. 2020

Deli na:

Švedski državni epidemiolog Anders Tegnell

Reuters

Švedski glavni epidemiolog Anders Tegnell s svojim zavračanjem strogih omejevalnih ukrepov pri širjenju pandemije koronavirusa dviga prah, zlasti v tujini, medtem ko ima doma skorajda zvezdniški status.

Tudi na slovenskih družbenih omrežjih, zlasti na tviterju, lahko pogosto zasledimo nasprotnike švedskega pristopa v času pandemije koronavirusa. Nekateri bi Tegnella celo poslali v Haag kot nekakšnega vojnega zločinca.

Res je, da ima Švedska precej več smrti na milijon prebivalcev zaradi korone kot njene skandinavske sosede Danska, Norveška in Finska. Po drugi strani pa ima manj mrtvih na milijon prebivalcev kot nekatere evropske države, ki so že nekaj tednov v strogi karanteni.

Če je bil prej na Švedskem neznan širši javnosti, je 63-letni Tegnell zdaj postal pravi zvezdnik. Nekateri ga imajo celo za nekakšnega očeta naroda (po švedsko landsfader).

Švedi mu celo pošiljajo rože in e-pisma s podporo. Rože je dobila celo njegova žena, in sicer v zahvalo, ker ga je posodila narodu. »Ljudje mi mahajo in me pozdravljajo, ko se s kolesom peljem v službo. Nikoli ni bil kakšen epidemiolog tako slaven,« je pred tedni dejal Tegnell za britanski Mail on Sunday.

Njegovi oboževalci celo ustanavljajo facebook skupine v njegovo podporo. Ena ima okoli 85.000 članov, druga pa več kot 29.000 članov. Facebook skupine ustanavljajo tudi njegova nasprotniki na Švedskem, a imajo precej manj članov. Ena ima nekaj več kot tisoč članov.

Pred dnevi se je eden od Tegnellovih oboževalcev,32-letni Gustav Lloyd Agerblad, odločil, da si na svojo levo ramo tetovira Tegnellov obraz.

»Rad bi imel tatu, ki mi nekaj predstavlja in ta covid-19 bo del mojega življenja do moje smrti. Zato sem se želel, da imam na moji rami švedski obraz te krize,« piše švedska spletna stran thelocal.se. Številni drugi oboževalci glavnega švedskega epidemiologa nosijo majice z njegovim obrazom ali pa rišejo njegov obraz na zidove.

Številni drugi oboževalci glavnega švedskega epidemiologa nosijo majice z njegovim obrazom ali pa rišejo njegov obraz na zidove.

Tegnell ima seveda na Švedskem tudi kritike, ki pa so za zdaj v manjšini. Je pa vprašanje, kaj bo, če bo tudi na koncu pandemije imela Švedska več mrtvih na milijon prebivalcev kot na primer njene skandinavske sosede, ki so se odločile za stroge omejevalne ukrepe na začetku pandemije.

Tegnell je sicer v enem od intervjujev dejal, da se tudi sam vedno sprašuje, če bi se dalo v času pandemija storiti kaj drugače. Tudi sam priznava, da je podcenjeval širjenje virusa v domovih za ostarele in da bi moral na tem področju storiti več. Pravi, da bi morali opraviti več testov osebja in stanovalcev v teh domovih, a niso imeli sredstev za to.

Glede Kitajske pravi, da je preostale države zgodaj opozorila na epidemijo skrivnostne pljučnice, a druge države tega opozorila niso jemale resno, in sicer zato, ker so Kitajci tudi že v prejšnjih letih večkrat zagnali kakšen podoben preplah, a se na koncu ni nič zgodilo. Zato so mislili, da bo tako tudi tokrat.

Tegnell pravi, da jim je odprl oči šele kaos v Italiji, ko je videl, kako nevarna je korona. Na Švedsko je okužba prišla iz različnih držav, na primer ZDA, VB in Avstrije, ne samo iz Italije. Tegnell je v intervjuju še dejal, da na Švedskem že opažajo počasnejše širjenje novega koronovirusa, kar naj bi bila posledica tega, da je že veliko ljudi prebolelo okužbe s tem virusom.

View this post on Instagram

Ni kan inte ana vad jag gjorde idag ➡️➡️ Swipe 4 madness . . . #daddyissues #tegnell #pandemys

A post shared by zashay tastas - myndigheten (@zashay.tastas) on