stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V protestih zaradi karikatur Mohameda v Nigru več mrtvih

Deli na:
V protestih zaradi karikatur Mohameda v Nigru več mrtvih

Foto: Reuters

Najmanj deset ljudi je bilo ubitih v protestih v srednjeafriški državi Niger, ki so izbruhnili zaradi zadnjih karikatur islamskega preroka Mohameda v francoskem satiričnem tedniku Charlie Hebdo. V prestolnici države Niamey so protestniki zažgali tudi najmanj sedem krščanskih cerkva, med njimi tudi največjo protestantsko cerkev v državi.

Protestniki, v večinsko muslimanskem Nigru, so napadali tudi lokale, v katerih točijo alkohol. Policija je proti protestnikom uporabila tudi solzivec, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Niameyju je bilo v soboto ubitih pet ljudi, od tega štirje v cerkvah in barih. Še pet jih je bilo v petek ubitih v kraju Zinder na jugu države, je v nagovoru državljanom sporočil predsednik države Mahamadou Issoufou in pozval k miru.

Kljub temu je do nasilja v Niameyju prišlo tudi danes, a na opozicijskem protestu, ki so ga oblasti zaradi poslabšanja varnostnih razmer v zadnjih dnevih prepovedale. Policija je uporabila solzivec, da bi razgnala okrog 300 protestnikov, ki so se na osrednjem trgu mesta zbrali na dolgo načrtovanem shodu proti parlamentu. Demonstranti so se uprli ter začeli metati kamenje v policiste in zažigati gume.

Policisti so aretirali sedem protestnikov, med njimi tudi nekdanjega ministra. Okrepili so še varnost okrog poslopja parlamenta.

Opozicijska zveza, ki je organizirala protest, je v soboto sporočila, da bo shod izvedla, čeprav so ga oblasti prepovedale. K protestu je opozicija pozvala, da bi obsodila slabo vodenje države.