Revija Reporter
Svet

V pokolu v etiopski regiji Tigray naj bi bilo ubitih najmanj 600 ljudi

STA

25. nov. 2020 6:00

Deli na:

Begunci iz etiopske regije Tigray.

Reuters

Etiopska komisija za človekove pravice (EHRC) je včeraj sporočila, da je v pokolu 9. novembra v mestu Mai Kadra v etiopski regiji Tigray na severu države umrlo najmanj 600 ljudi. Odgovornost za pokol pripisujejo lokalnemu mladinskemu podmladku, ki je imel pomoč policije in oborožencev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tigrajski podmladek oz. Samri je znan po napadih na netagrajske sezonske delavce, ki delajo na farmah sezama in sirka na tem območju.

EHRC v poročilu navaja, da so napadalci "pobili na stotine ljudi, jih pretepli z gumijastimi ali navadnimi palicami, jih zabodli z noži, mačetami ter napadli s sekirami in jih zadavili z vrvmi, ter plenili in uničevali nepremičnine". Napad bi po oceni komisije lahko pomenil zločine proti človečnosti in vojne zločine.

Amnesty International je nedavno že sporočil, da je bilo 9. novembra v mestu Mai Kadra najverjetneje ubitih več sto ljudi.

Novembrski pokol v etiopskem mestu Mai Kadra velja za doslej najhujši napad na civiliste med zadnjo zaostritvijo nasilja v državi, v katerem se vladne sile spopadajo z v regiji Tigray vladajočo Tigrajsko ljudsko osvobodilno fronto (TPLF).

EHRC je vladni, a hkrati neodvisen organ. Glavnega komisarja Daniela Bekeleja je imenoval etiopski premier Abiy Ahmed. Ta je 4. novembra napovedal vojaško operacijo v regiji Tigray, kar je po njegovih beseda povračilni ukrep na napade na vojašnice etiopske vojske, ki naj bi potekali pod vodstvom TPLF, kar slednji zanika.

Zaradi zadnjega vala nasilja v regiji se je v sosednji Sudan zateklo več kot 40.000 ljudi, več sto ljudi je bilo ubitih.

O nasilju v regiji Tigray naj bi včeraj za zaprtimi vrati predvidoma razpravljal tudi Varnostni svet Združenih narodov. To je že sprožilo delitve med evropskimi in afriški članicami.

Francija, Velika Britanija, Belgija, Nemčija in Estonija, ki jih podpirajo ZDA, so tako napovedale virtualno srečanje, potem ko so se afriške države umaknile iz organizacije le-tega.