mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V nesreči v švicarskem predoru umrlo 28 ljudi, od tega 22 otrok

Deli na:

V nesreči belgijskega avtobusa v Švici je minulo noč umrlo 28 ljudi, od tega 22 otrok. Nesreča se je zgodila, ko se je avtobus z otroki, ki so se vračali s smučanja, zaletel v steno predora v bližini kraja Sierre južno od Berna. Vzrok nesreče zaenkrat še ni znan.

V avtobusu, ki je bil na poti v Belgijo, je bilo 52 potnikov iz dveh belgijskih mest. Med potniki je bilo veliko otrok, starih okoli 12 let, ki so bili v Švici na smučarskih počitnicah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V nesreči sta umrla tudi oba voznika avtobusa. 24 otrok je bilo ranjenih in so jih prepeljali v štiri bolnišnice v bližini. Tri osebe so bile huje poškodovane. Identifikacija žrtev še poteka.

Po navedbah policije je avtobus nenadoma zavil v desno in trčil v steno predora v odstavni niši, v nesrečo pa ni bilo vpleteno nobeno drugo vozilo. Sunek ob trku je bil tako močan, da je močno poškodoval sprednji del vozila, pri čemer je več potnikov ostalo ujetih in so jih morali izrezati iz razbitin.

Po nekaterih navedbah je bila to najhujša prometna nesreča, ki se je kdajkoli zgodila v Švici, v švicarskem parlamentu pa so se davi žrtvam poklonili z minuto molka.

Avtobus je bil star deset let, voznika pa sta v Švico prispela dovolj zgodaj, da sta imela čas za počitek, je povedal belgijski minister za promet Melchior Wathelet. Družba, v lasti katere je bil avtobus, sicer velja za zelo zanesljivo.

Pri reševanju ponesrečenih je sodelovalo 200, reševalcev, osem helikopterjev in 12 rešilnih vozil, po navedbah policije pa so bili spričo razdejanja pretreseni celo vsega hudega navajeni reševalci.

Belgijski premier Elio Di Rupo je v Bruslju izjavil, da je dogodek "tragedija za vso državo", ter napovedal, da bo še danes odpotoval v Švico.

Tja bodo odšli tudi sorodniki žrtev. Prepeljali naj bi jih z letaloma belgijske vojske, spremljali pa jih bodo psihologi.

Ponesrečeni otroci so bili iz dveh šol, iz ene blizu nizozemske meje in druge iz bližine Bruslja.