Dario Varga – Srečko Debevec Dobra karma

Znanega igralca je pacient Debevc zaznamoval za ...

Alexis Sharkey Svet24.si

Znan vzrok smrti 26-letne influencerke, katere ...

janez jansa pl6 Reporter.si

Ministrstvo za zdravje nima podatka, katere ...

cepivo, covid, koronavirus Svet24.si

Jerala o precepljenosti do poletja, novem sevu in ...

bojan pozar-pl2 Necenzurirano

Nekdanja kandidatka SDS razkrila dogovore med ...

Karl Erjavec Odkrito.si

Bo 27. januar za Erjavca slab dan?

Robbie Williams Odkrito.si

Robbie Williams zbolel za korono

Svet

V nemških zaporih z barvo za deklice nad agresivne zapornike

Deli na:
V nemških zaporih z barvo za deklice nad agresivne zapornike

Foto: Reuters

V dveh zaporih v nemški zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija so se odločili iz prve roke ugotoviti, ali stene roza barve zares pomirjajo agresivne zapornike, kot trdijo nekateri. Stene ene od zaporniških celic so zato prebarvali v roza. Psihologija barv je sicer na pohodu, a številni znanstveniki dvomijo v večji vpliv barv.

Zelena naj bi bila barva upanja, rdeča barva ljubezni, bela barva porok in črna barva žalovanja. Roza barva je bila medtem doslej rezervirana bolj ali manj za majhne deklice, zato še toliko bolj preseneča novica iz zapora v nemškem Dortmundu, da so stene celice, namenjene najbolj agresivnim zapornikom, prebarvali prav v roza.

Dortmund je že drugi zapor v Nemčiji, kjer so se odločili za tovrsten preizkus, je nedavno na spletni strani poročal nemški dnevnik Süddeutsche Zeitung. Podobnih eksperimentov so se poleg tega v preteklosti lotili v Švici in ZDA. V ozadju stoji za nekatere sporna psihologija barv, po kateri naj bi roza barva pomirjala in zmanjševala agresijo.

V zaporu v nemškem mestu Hagen, kjer "roza" projekt poteka že leto dni, sicer pravijo, da niso zaznali nobenih posebno pomirjujočih učinkov roza celic. "Zaenkrat so reakcije nevtralne," je povedal tiskovni predstavnik deželnega ministrstva za pravosodje Peter Marchelewski. "Nobeden od zapornikov ni reagiral ekstremno pozitivno ali negativno," je še dejal.

Po pojasnilih ministrstva naj bi se sicer pozitivni učinki pobarvanih celic pokazali šele čez leto ali dve.

Loading...