mojca mavec Dobra karma

'Po slovenskih merilih sem nemogoča,' pravi ...

Dakota Johnson Svet24.si

FOTO: Ob mednarodnem dnevu ženskega orgazma z ...

josip broz tito davorjanka paunovic Reporter.si

To je bila najbolj vroča Titova ljubezen: seksa ...

dron, škofljica, migranti Svet24.si

VIDEO: Tako so na Škofljici z dronom zasačili ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

tom in jan Njena.si

KMETIJA: Takšen je maček Tom po skoraj enem letu...

Svet

V nemških zaporih z barvo za deklice nad agresivne zapornike

Deli na:
V nemških zaporih z barvo za deklice nad agresivne zapornike

Foto: Reuters

V dveh zaporih v nemški zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija so se odločili iz prve roke ugotoviti, ali stene roza barve zares pomirjajo agresivne zapornike, kot trdijo nekateri. Stene ene od zaporniških celic so zato prebarvali v roza. Psihologija barv je sicer na pohodu, a številni znanstveniki dvomijo v večji vpliv barv.

Zelena naj bi bila barva upanja, rdeča barva ljubezni, bela barva porok in črna barva žalovanja. Roza barva je bila medtem doslej rezervirana bolj ali manj za majhne deklice, zato še toliko bolj preseneča novica iz zapora v nemškem Dortmundu, da so stene celice, namenjene najbolj agresivnim zapornikom, prebarvali prav v roza.

Dortmund je že drugi zapor v Nemčiji, kjer so se odločili za tovrsten preizkus, je nedavno na spletni strani poročal nemški dnevnik Süddeutsche Zeitung. Podobnih eksperimentov so se poleg tega v preteklosti lotili v Švici in ZDA. V ozadju stoji za nekatere sporna psihologija barv, po kateri naj bi roza barva pomirjala in zmanjševala agresijo.

V zaporu v nemškem mestu Hagen, kjer "roza" projekt poteka že leto dni, sicer pravijo, da niso zaznali nobenih posebno pomirjujočih učinkov roza celic. "Zaenkrat so reakcije nevtralne," je povedal tiskovni predstavnik deželnega ministrstva za pravosodje Peter Marchelewski. "Nobeden od zapornikov ni reagiral ekstremno pozitivno ali negativno," je še dejal.

Po pojasnilih ministrstva naj bi se sicer pozitivni učinki pobarvanih celic pokazali šele čez leto ali dve.

Loading...