ralijan2MAX Svet24.si

Nataša Tič Ralijan: Če nimaš notranjega miru, ...

srečna ženska Dobra karma

12 astroloških znakov in hvaležnost do konca ...

frece1 Svet24.si

Veronika se je zbujala v mlaki krvi in blata, pol ...

Konji Svet24.si

FOTO: Shirani in dehidrirani konji le na varnem: ...

božične želje Dobra karma

Popoln postopek aktiviranja želja za leto 2020

lucija Njena.si

Kaj se je po snemanju zgodilo med Lucijo in ...

sara-rutar Njena.si

Sara Rutar šokirala z resnico o sebi

Svet

V nemških zaporih z barvo za deklice nad agresivne zapornike

Deli na:
V nemških zaporih z barvo za deklice nad agresivne zapornike

Foto: Reuters

V dveh zaporih v nemški zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija so se odločili iz prve roke ugotoviti, ali stene roza barve zares pomirjajo agresivne zapornike, kot trdijo nekateri. Stene ene od zaporniških celic so zato prebarvali v roza. Psihologija barv je sicer na pohodu, a številni znanstveniki dvomijo v večji vpliv barv.

Zelena naj bi bila barva upanja, rdeča barva ljubezni, bela barva porok in črna barva žalovanja. Roza barva je bila medtem doslej rezervirana bolj ali manj za majhne deklice, zato še toliko bolj preseneča novica iz zapora v nemškem Dortmundu, da so stene celice, namenjene najbolj agresivnim zapornikom, prebarvali prav v roza.

Dortmund je že drugi zapor v Nemčiji, kjer so se odločili za tovrsten preizkus, je nedavno na spletni strani poročal nemški dnevnik Süddeutsche Zeitung. Podobnih eksperimentov so se poleg tega v preteklosti lotili v Švici in ZDA. V ozadju stoji za nekatere sporna psihologija barv, po kateri naj bi roza barva pomirjala in zmanjševala agresijo.

V zaporu v nemškem mestu Hagen, kjer "roza" projekt poteka že leto dni, sicer pravijo, da niso zaznali nobenih posebno pomirjujočih učinkov roza celic. "Zaenkrat so reakcije nevtralne," je povedal tiskovni predstavnik deželnega ministrstva za pravosodje Peter Marchelewski. "Nobeden od zapornikov ni reagiral ekstremno pozitivno ali negativno," je še dejal.

Po pojasnilih ministrstva naj bi se sicer pozitivni učinki pobarvanih celic pokazali šele čez leto ali dve.

loading...
Loading...