pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Nemčiji se sprašujejo: Bo Merklova v resnih težavah že pred božičem?

Deli na:
V Nemčiji se sprašujejo: Bo Merklova v resnih težavah že pred božičem?

Foto: Reuters

Desetletnico vladanja Nemčiji Angela Merkel obeležuje v senci največjega v vrsti velikih izzivov, s katerimi se je bila doslej primorana spopasti - begunske krize. Medtem ko mnogi opozarjajo, da gre za doslej najresnejšo grožnjo njeni politični avtoriteti, drugi menijo, da bo kanclerka premagala tudi to oviro, kot je še vse doslej.

Begunska kriza največji izziv doslej

Pred dvema letoma je Merklova na volitvah zabeležila veliko zmago. Njeni konservativni uniji CDU in CSU se je le za las izmuznila absolutna večina v bundestagu. Danes je situacija precej manj rožnata.

"Še nedavno je Merklova veljala za najmočnejšo politično voditeljico v Evropi, katere vladanje se bo končalo le, če se bo sama odločila, da na volitvah leta 2017 ne nastopi več. Sedaj pa se tako tuji kot domači mediji glasno sprašujejo, ali bo v resne težave zašla že pred božičem ali kmalu po njem," je nedavno zapisal nemški Spiegel.

Kanclerkini odločitvi, da odpre vrata ljudem, ki bežijo pred vojno, je septembra sledil trenutek evforije, vrstila so se celo ugibanja o Nobelovi nagradi za mir, a kmalu so jih preglasili kritika ter protesti in nasilje skrajnih desničarjev. Mnogi ji celo očitajo, da naj bi prav ona sprožila rekorden begunski val.

Še avgusta je polovica Nemcev kanclerkino politiko ocenjevala kot na splošno dobro, sedaj je takih le še 32 odstotkov, vzrok za to pa je prav njena politika do beguncev, kaže v petek objavljena anketa časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Mnogi verjamejo, da ostaja kanclerka trdno v sedlu

Ne glede na upadanje podpore in kritike tudi iz lastne stranke ostaja Merklova znotraj CDU trdno v sedlu. Še naprej uživa podporo več kot 80 odstotkov članstva in nima prave konkurence. Večina v stranki si želi, da bi jih leta 2017 še v četrto popeljala na volitve. CDU je podpora resda upadla, a z dobrimi 37 odstotki ostaja daleč pred vsemi drugimi strankami.

"Ob nastopu položaja pred desetimi leti je Angela Merkel veljala za šibko. Danes jo tudi njeni nasprotniki vidijo kot močno kanclerko. To se zaradi njene begunske politike ni prav nič spremenilo," je v petek zapisal FAZ - skupaj z ugotovitvijo najnovejše javnomnenjske raziskave, po kateri Merklovo kot močno kanclerko še naprej vidi 56 odstotkov Nemcev.

Kot ocenjuje britanski Economist, Evropa Merklovo v sedanji "največji krizi te generacije" še posebej potrebuje. "Merklova ni povzročila te mračne realnosti, a je najboljše upanje te celine, da se sooči z njo."

"Poglejte po Evropi in videli boste, da je en voditelj nad vsemi drugimi: Angela Merkel. V Franciji se je Francois Hollande že nehal pretvarjati, da njegova država vodi celino. David Cameron, triumfalen po ponovni izvolitvi, Britanijo spreminja v majhno Anglijo. Matteo Renzi ima polne roke dela z italijanskim omrtvičenim gospodarstvom," piše časnik.

Kdo sploh je Merklova? Inteligentna voditeljica, odlična krizna menedžerka ...

Že ko je bila danes 61-letna Merklova pred desetletjem prvič izvoljena na čelo nemške vlade, se je zapisala v zgodovino, saj ji je to uspelo ne le kot prvi ženski, ampak povrhu še fizičarki, iz nekdanje Vzhodne Nemčije in protestantki.

Da bo ta popolna outsiderka v tedanji visoki nemški politiki po dolžini vladanja nekoč prehitela skorajda vse predhodnike - pred njo sta le še Helmut Kohl in Konrad Adenauer - si leta 2005 ni mislil nihče.

Nemci svojo kanclerko vidijo kot inteligentno, kot močno voditeljico, kot političarko z razumevanjem in jasno usmeritvijo in kot pogumno, kaže anketa FAZ. Tudi njeni nasprotniki ji priznavajo izredno delavnost in skromnost.

Da je v minulem desetletju dobro vodila zunanjo politiko, ocenjuje 70 odstotkov Nemcev. 59 odstotkov jih meni, da se je uspešno borila proti brezposelnosti, 56 odstotkov, da je uspešno vodila gospodarstvo, in celo njeno spopadanje s krizo evrskega območja kot pravilno ocenjuje 53 odstotkov rojakov.

Večina ji priznava, da se je v minulem desetletju izkazala kot odlična krizna menedžerka. Economist tudi izpostavlja, da ni, medtem ko se je borila za Nemčijo, "nikoli pozabila na Evropo" in se ni nikoli pustila zapeljati evroskeptičnemu populizmu.

CDU je Merklova kljub uporu konservativnejšega tabora popeljala proti politični sredini - z odpovedjo jedrski energiji, odpravo obvezne vojaščine, uvedbo minimalne plače, modernejšim pogledom na družino , s čimer naj bi stranki zagotovila politično preživetje.

... ali politična oportunistka brez vsebine?

V minulih letih se je Merklove prijelo več vzdevkov - med drugim "mutti", saj ji Nemci zaupajo kot nekakšni materi naroda, a tudi "teflon", saj se zdi, da se je ne prime prav nič slabega.

Medtem ko kanclerkini pristaši njeno politiko hvalijo kot "politiko reševanja problemov", ji kritiki očitajo, da je politična oportunistka, ki stališča spreminja z danes na jutri, ter je uspela eliminirati vse resne tekmece in ubiti politično debato.

"Gospa Merkel je daleč od popolnosti. Nima niti velikih retoričnih sposobnosti niti velikih vizij. Lahko je tako politični kameleon, ki s prevzemanjem levih politik zaseda politično sredino, kot škorpijon, ki po tihem eliminira potencialne rivale," priznava celo Economist, sicer njen velik zagovornik.

"Nemci Merklovi slepo zaupajo kot pilotki, a niti sanja se jim ne, kje bi lahko pristala," je zapisal časnik Frankfurter Rundschau in kanclerki - tako kot mnogi drugi - očital popolno pomanjkanje vsebine.

Bolj kot odločitve Merklove so bile v preteklosti tarča kritik sicer njene neodločitve, za katere obstaja celo že posebna beseda - merkeln, kar pomeni biti neodločen, brez stališč, neaktiven.

Soočena z begunci Merklova nastopila odločno, a tvegano

Prav ob soočenju z begunskim valom pa je Merklova zavzela presenetljivo jasno, pogumno, izrazito moralno stališče, pri katerem - kljub določenim popuščanjem in ukrepom, da bi se ta val le nekako omejil in vrnil pod nadzor - vsaj zaenkrat vztraja.

"A te dni je videti precej izolirana, celo v lastni stranki. Njenemu 'zmoremo' niso sledili konkretni predlogi, kako točno bomo zmogli. To je bila morda prva res tvegana poteza sicer vedno previdne kanclerke. In zdi se, da morda izgublja kontrolo," ob njenem desetem jubileju ocenjuje Deutsche Welle.

Sama je o svoji politiki do beguncev za ZDF nedavno dejala, da se zdaj dejansko bori, bori za pot, ki si jo predstavlja. Le nekaj ur zatem so v Parizu udarili teroristi in že tako dramatičen položaj v Evropi se je nenadoma še zaostril.