nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Moskvi zborovanje v spomin na ubitega opozicijskega voditelja

Deli na:
V Moskvi zborovanje v spomin na ubitega opozicijskega voditelja

Foto: Reuters

V središču Moskve bo danes potekalo zborovanje v spomin na enega najvidnejših ruskih opozicijskih politikov Borisa Nemcova, ki je bil v petek ubit na ulici ruske prestolnice. Sprva je bil sicer za danes na obrobju mesta predviden shod opozicije proti vladni politiki, ki pa so ga nato organizatorji odpovedali.

Mestne oblasti so dovolile žalno zborovanje z do 50.000 udeleženci. Te bo pot skozi središče Moskve vodila tudi prek mostu v bližini Kremlja, na katerem so neznani napadalci v petek pozno zvečer streljali na 55-letnega Nemcova, ki je bil na poti domov. Na pot bodo krenili ob 15. uri po lokalnem času (ob 13. uri po srednjeevropskem času).

Zahod je v soboto obsojal umor in pozival Rusijo k celoviti in hitri preiskavi umora enega najglasnejših kritikov politike ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ta je obljubil, da bodo krivce pripeljali pred roko pravice.

Opozicijski kolegi Nemcova, ki je v času predsedovanja Borisa Jelcina zasedal položaj podpredsednika vlade, njegovo smrt povezujejo z njegovimi političnimi aktivnostmi. Preiskovalci medtem preiskujejo več morebitnih motivov, vključno z islamskim ekstremizmom in povezavami žrtve z Ukrajino. V Kremlju so menili, da bi lahko šlo pri njegovem umoru za provokacijo za namenom destabilizacije države.