pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V morju pri Šibeniku našli ohranjen nacistični bombnik

Deli na:
V morju pri Šibeniku našli ohranjen nacistični bombnik

Zelo dobro ohranjene ostanke nemškega vojaškega letala iz časov druge svetovne vojne junkers ju 87, bolj znanega kot štuka, so prejšnji teden našli nedaleč od južne obale otoka Žirje pri Šibeniku. Na Hrvaškem poudarjajo, da gre za veliko muzejsko vrednost, ker je v svetu ohranjenih le nekaj primerkov nekoč močnega in zloglasnega bombnika.

Ostanke letala je na 28 metrih globine kakih 60 metrov od južne obale Žirja našel lokalni ribič. Dragoceno odkritje nemškega jurišnega bombnika Sturzkampfflugzeug ali skrajšano štuka so nato potrdili arheologi potapljači iz hrvaškega restavratorskega zavoda.

"Potopil se je tako, da je s kolesi ležal na blagem pobočju peščenega dna morja in je ohranjen v celoti. Motor smo našli v bližini, tako da imamo celotno letalo," je konec prejšnjega tedna za hrvaško televizijo dejal restavrator Igor Miholjek iz Zagreba.

Letalo naj bi sredi aprila 1941 zrušila protiletalska obramba vojske Kraljevine Jugoslavije med napadom italijanskega vojaškega letalstva na vojaško hidroletalsko bazo, ki je bila nedaleč od Šibenika, pravijo hrvaški viri.

Redek primerek bombnika nameravajo obnoviti in postaviti na ogled v hrvaškem vojaškem muzeju.

V Nemčiji je bilo narejenih dobrih 5700 junkersov ju 87, le dva pa sta končala v muzejih, v Londonu in Chicagu. Razbitine še dveh štuk so našli tudi ob obalah Grčije in Norveške, a so bile v slabšem stanju kot je letalo, ki je 73 let ležalo skrito v hrvaškem Jadranu.